Predvianočný čas v Slovenskom Komlóši rozvoniava vábnosťou dolnozemskej zabíjačky

hlavn√° foto

Ak Slováci na Dolnej zemi - a teda aj v Slovenskom Komlóši na juhu Maďarska - so starostlivosťou a fortieľom im vlastnými ochraňujú dedičstvo predkov, rozmer, obsah a formy ich posolstiev, v časovom horizonte pomaly sa dotýkajúcom už troch stáročí (už o dva roky - v dvetisíc osemnástom si v Békešskej Čabe pripomenieme rovnú tristoročnicu "poklepkania na kameň" slovenskej prítomnosti v týchto končinách...) sú neodmysliteľné bez chutí, vôní a farieb povestnej a náramne gustióznej až pôžitkárskej dolnozemskej kuchyne.

Tej, ktorá by bez tradičného koloritu a gurmánskych zážitkov povestných zabíjačiek dozaista nemala ani plnosť sýtych a jedinečných jedál, ani pôvab neraz neuveriteľných príbehov (tie, ak by ktosi zozbieral z rozprávaní, ktoré sa v dobrých dolnozemských rodinách dedia pokoleniami, boli by na objemnú knihu), ba ani skvelý pocit zo zmyselných chutí, ktoré, iba ak úchytkom spomeniem z nášho rodinného zabíjačkového menu repatriantov z Pitvarošu, obce vzdialenej desať kilometrov od Slovenského Komlóša, približuje na jazyk okrem neodmysliteľného "trojboja" sviatočnej večere, na ktorej sa schádza celá početná rodina a hostia - klbása, hurka a krvavnička, aj obedňajšia pečená "cigánska", zabíjačkový paprikáš, sárma (zabíjačkový plnený kapustný list), z tradičnej "pozostalosti" kde-tu aj tzv. máčanka (chutná paradajková omáčka s vareným mäsom). Pravdaže,  aj "múčni" či "sladkí" fajnšmekri sa v takýto deň hojne nasýtili: od škvarkových pagáčov (bagáne) cez makové a orechové záviny, kysnutie buchty so slivkovým lekvárom až po jemnučké a na jazyku sa rozplývajúce "sadlovie kifle" s makom, ba dokonca ak gazdiná chcela čo najviac ulahodiť, nechýbali ani krehké "herouke".

Od rána sa do celej tej rozvoniavajúcej symfónie príjemne vmiešavali "trúnkové partitúry", keď najmä chuťové poháriky mužského zabíjačkového osadenstva lahodne šteklilo pálenô, výlučne doma vypálená poctivá slivovica, aby sa od poludnia až do podvečera, keď sa znalecky degustovala pomletá klobásová zmes, až po poslednú "nadiatu klbásu" usrkávalo "dobrô vínko"...Následný bohato prestretý stôl a rodinná hostina počas zabíjačkovej večere, keď sa v atmosfére dobre vykonaného diela rozhostila aj ľúbozvučná a mäkkosťou ucho i dušu pohládzajúca dolnozemská nárečová slovenčina, boli natoľko príjemnou a zajedno i emotívnou udalosťou, že jej sekvencie sa natrvalo ukotvili v pamäti tých, ktorí boli zabíjačkových prác i posedení účastní. Napokon, v absolvovaní piatich-šiestich rodinných zabíjačiek počas jednej zimy bol v detstve v rodinnom lone dolnozemskej rodiny, hoci od roku 1947 žijúcej na Slovensku, v tom najlepšom poznačený a ovplyvnený dedičnou "polahodou svinskej veci" (a veď prečo aj inak nenazvať zabíjačku...?) autor týchto riadkov.

Keď som si klikol na portál oslovma.hu, všetko, čo som v predchádzajúcich riadkoch pripomenul, sa mi sťaby obraz za obrazom vyjavovalo pred očami filmu z môjho detstva. Rovnako aj v priamych dotykoch so slovenskou Dolnou zemou v Maďarsku - či už v Komlóši, na Čabe, Pitvaroši či na Medzove, ba v blízkom cezhraničnom rumunskom Nadlaku, hoci jakživ som v nich nezažil povestnú zabíjačku. Vďaka mojim prastarým a starým rodičom a mamičke, ktorí mi spolu s ďalšími z našej rozvetvenej rodiny Príbelskej a Rikkovej, ako aj príbuzenskými a priateľskými vzťahmi  nevýslovnej spolupatričnosti repatriantov z  roku 1947 vtedy z jednej z najslovenskejších obcí v Maďarsku - Pitvarošu, čaro Dolnej zeme predostierali dennodenne ako na tanieri na Slovensku (som hrdý na to, že dolnozemský fenomén sa najmä vďaka nim, našim rodinným vzorom, darí uchovávať a rozvíjať aj v ďalších generáciách na Slovensku!), som mal tú svoju - tradíciami, chuťami, vôňami, írečitou vravou, vierou, pokorou ku všetkému, na čo siahnem a k čomu sa odhodlám, aj tu, neďaleko Bratislavy: či už v Senci, Reci, Malej Mači, Sládkovičove... Jednoducho všade tam, kam siahala naša rodina a jej pozitívne oscilovanie v užitočnej a prínosnej dolnozemskej originalite.

A tak i preto sa oplatí pohrúžiť do albumu čerstvých fotografií, ktoré okrem "krútenia klbás" a dobromyseľných či ostrovtipných, najmä však ducha povznášajúcich replík v Slovenskom Komlóši, stihol v partii dobrých priateľov nasnímať Imrich Fuhl. Napriek svojej mladosti - parafrázujúc Andreja Sládkoviča, nášho klasika s "pridanou hodnotou" - "a čo je mladosť - päťdesiat päť rokov...?  - večnou mladíckosťou zapálený publicista, poet, fotograf a v tom najlepšom dobrotou nadelený pokušiteľ pozitívnej slovenskosti a jej pretrvania v Maďarsku. Kým na Slovensku sa čas, pred desaťročiami sa na vidieku pýšiaci prívlastkom "zabíjačkový", z gazdovských dedinských dvorov akoby nadobro vytratil, či skôr náznakovo sa na verejnosti obcí a miest "tasí" ako "zážitková exkluzivita", dobrotivá slovenská Dolná zem si chráni žiarivú a sugestívnu intimitu írečitej obyčaje a užitočných mravov hodných keľavných hospodárov. Nuž a vďaka Imriškovi ich vo vizuálnych posolstvách s pôžitkom sprostredkúvam aj ďalším.

 

ĽUDO POMICHAL

(Blog je príspevkom autora - potomka rodákov z obce Pitvaroš v južnom Maďarsku k blížiacemu sa 70. výročiu výmeny obyvateľstva medzi Československom a Maďarskom v roku 2017 a slovensko-slovenskému dialógu medzi Slovenskom a slovenskou Dolnou zemou v Maďarsku napriek 70-ročnému odlúčeniu.)

 

ZO ZABÍJAČKOVÉHO NOTESU IMRICHA FUHLA

Komlóšska „klbása” po našom

Suroviny (na klobásu z 10 kg mäsa):

10 kg polotučného bravčového mäsa, 20 dkg soli, 30 dkg mletej červenej papriky (pomer sladkej a štipľavej podľa chuti a podľa štipľavosti papriky, obyčajne 2/3 - 3/4 sladká, 1/3 - 1/4 štipľavá), 2 dkg rasce (môže byť aj mletá), 4-5 dkg rozpučeného cesnaku.

Príprava

Mäso pomelieme na mlynčeku (veľkosť otvorov riečičky podľa vkusu), potom ho rozprestrieme po stole, posolíme, potrieme cesnakom, posypeme červenou paprikou a rascou. Zmes sa dlho a dôkladne premiešava rukami na „zabíjačkovom stole”. Po rozmiesení mäsa sa mlynček prestaví na plnenie hotovej klobásovej zmesi do čriev. Dnes sa už používajú aj črevá z umelej hmoty, ale lepšie sú bravčové a hovädzie črevá. Tenké klobásy sú určené na upečenie a na zaúdenie na rýchlu spotrebu, kým hrubé na zaúdenie na dlhodobú spotrebu. Niekedy vydržali aj do nasledujúcej zabíjačky.

Údenie

Predkovia komlóšskych Slovákov údili klobásy po domácky, buď v údiarni alebo v komíne sedliackej pece (v „otvorenom kochu”). Základom údenia v údiarni boli piliny z tvrdého dreva, pec sa kúrila „zetkami”, t. j. suchými kukuričnými stonkami objedenými od lístia. Údenie, podľa hrúbky klobásy, druhu pilín a intenzity dymenia trvá niekoľko dní. Pozor: je dôležité, aby klobásy nezamrzli! Po ukončení výroby sa klobásy zvislo zavesia na drúčik tak, aby sa nedotýkali o seba. Ideálne je ak sa uskladňujú v komore zo surových tehál.


Dobrú chuť!

Tú nám spoločne s receptúrou, generáciami Komlóšanov overenými postupmi aj dobre mienenými radami ako lákadlovú návnadu do pohrúženia sa do facebookového fotoalbumu zo zabíjačky a z prostredia "dolnozemskej klbásovej pospolitosti" v Slovenskom Komlóši želá už spomínaný Imriško Fuhl. Vďaka!


FOTO: IMRICH FUHL / www.oslovma.hu

 

VIAC FOTOGRAFÍ IMRICHA FUHLA

NA FACEBOOKU OSLOVMA.HU

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.517387841693530.1073741879.147596498672668&type=3

Fotogaléria

Počet zobrazení: 326x Zobraziť komentáre (0)

Komentáre:



Prihlásenie



  • Pamätná izba v dome Martina Jonáša insitného maliara Kovačica - fotografia
  • Pamätná tabula na dome Martina Jonáša insitného maliara Kovačica - fotografia
  • Insitné umenie Kovačica - fotografia
  • Insitné umenie Zuzana Chalupová Kovačica - fotografia
  • Zuzana Vereská insitná maliarka Kovačica - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Prijatie krajanov o prezidenta Slovenskej republiky - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - Justin Topoľský - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Pavol Hlásnik - Zväz Čechov a Slovákov v Rumunsku - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dušan Mikolaj - pamätný deň zahraničných Slovákov 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Milina Sklabinska - riaditeľka Ústavu pre kultúru Vojvodinských Slovákov - fotografia
  • Dušan Klimo - bývaly predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí - fotografia
  • Základný kameň pre pomník slovenského vysťahovalectva - Sad Janka Kráľa Bratislava - fotografia
  • Nadja Hammamberg - Slovenka žijúca vo Švedsku - fotografia
  • Milan Vetrák - predseda Úradu pre Slovákov žijúci v zahraničí - fotografia
  • Daniel Compagnon - Slovák žijúci vo Francúzsku - fotografia
  • Marián Tkáč - predseda Matice slovenskej - fotografia
  • Pamätný deň zahraničných Slovákov 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Pavol Podolay - Slovák žijúcic v Nemecku - fotografia
  •  - fotografia
  •  - fotografia
  •  - fotografia
  • Ján Zoričák - Slovák žijúci vo Francúzsku - fotografia
  • Ján Zoričák - Slovák žijúci vo Francúzsku - fotografia
  • Ján Zoričák - Slovák žijúci vo Francúzsku - fotografia
  •  - fotografia
  •  - fotografia
  • Vlastimil Fabišík - Folklórny súbor Púčik Brno - fotografia
  • Jánošíkov Dukát - Česká republika - fotografia
  • Jánošíkov Dukát - Česká republika - fotografia
  •  - fotografia
  • Rastislav Blažek - predseda Slovenské centrum Írsko - fotografia
  • Zbor poradcov predsedu ÚSŽZ zo zahraničia - fotografia
  • Pamätná tabula - gymnázium v Báčskom Petrovci - fotografia
  •  - fotografia
  •  - fotografia
  • Dolnozemský jarmok v Bratislave 2011 - fotografia
  • Kvetoslava Benková - koncert v Slovenskom rozhlase Bratislava - fotografia
  • Božena Farhart - Slovenka žijúca v Libanone - fotografia
  •  - fotografia
  • Krajanská nedeľa Detva 2011 - fotografia
  • Krajanská nedeľa PFS Detva 2012 - fotografia

Naši partneri:



Domov / O portáli / Mapa stránok / Registrácia / Kontakt

Copyright © 2011-2017 USZZ Všetky práva vyhradené
Stránky vytvoril a prevádzkuje Creativ line