Narodený: * 1929-09-06, New York, USA
† 2008-02-12, Tinton Falls, New Jersey, USA

Právnik, krajanský pracovník. V rodine bol vychovávaný  v slovenskom duchu. Vyštudoval právo na Rutgerskej univerzite v New Brunswicku. Viac ako 50 rokov pôsobil ako advokát v Jersey City, kde bol aj právnym poradcom mesta a mestským sudcom.

J. Talafous bol mnoho rokov činný aj v Slovenskej lige v Amerike a vyše 10 rokov zastával funkciu jej 1. podpredsedu. V roku 1976 bol spoluzakladateľom Festivalu slovenského dedičstva v New Jersey, ktorý sa stal najväčším slovenským podujatím v Amerike. Takmer 25 rokov bol predsedom jeho organizačného výboru, sponzoroval zájazdy a vystúpenia mnohých slovenských umelcov, skupín a folklórnych súborov v Amerike.

Funkcie zastával aj v Združeni slovenskych katolíkov. Bol veteránom kórejskej vojny a aktívnym členom a funkcionárom organizácie jej veteránov. Niekoľko rokov bol poradcom guvernérov New Jersey pre etnické záležitosti. Je nositeľom mnohých vyznamenaní, okrem iných vyznamenania ministra kultúry SR Pocta Štefana Romana a amerického ocenenia Ellis Island Medal of Honor.

Odkazy

http://www.fcsu.com/v116n5776slo.pdf

http://mesto.sk/prispevky_velke/bardejov/navstevadelegacies862591200.phtml