Narodený: * 1914-02-04, Ipeľské Šahy
† 2008-10-20, Sydney, Austrália

Hudobník – klavirista, aranžér, skladateľ a kapelník, nestor slovenskej tanečnej hudby. V Prahe začal študovať medicínu, potom do roku 1944 žil v Budapešti. Po vojne dal prednosť hudbe, ktorá sa stala jeho profesiou. V Bratislave založil Orchester Tatra Revue, neskôr Orchester Juraja Berczellera.

Počas svojej umeleckej činnosti nahral so svojím orchestrom mnohé platne, účinkoval v mnohých televíznych a rozhlasových reláciách doma i v zahraničí. Po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 emigroval s rodinou – manželkou a synom – do Austrálie, kde vo veku 54 rokov začínal svoj profesijný život úplne od začiatku. Poangličtil si meno na George Best a aj v Austrálii, podobne ako v časoch účinkovania a tvorby v Česksolovensku (pozri viac odkazy), dosiahol mnoho úspechov.

„Ďuri-báči“, ako ho kamaráti – muzikanti volali, sa v roku 2005 ešte vrátil na Slovensku, aby si tu, ako 91-ročný opäť zahral. Venovali mu originálny večer v bratislavskom Štúdiu L+S. Bol plný spomienok, hrania i spievania. Hostiteľom a moderátorom stretnutia bol Milan Lasica.

Foto: www.juh.sk

Odkazy

www.hc.sk

www.aktualne.centrum.sk

www.discogs.com

www.soubiznis.sk

www.fdb.cz

www.czsk.net