Trvanie: 05.01.2021
Miesto: Slovenské národné divadlo
Mesto/obec: Bratislava
Štát: Slovensko

Slovenské národné divadlo (SND) má od utorka 5. januára 2021 nového generálneho riaditeľa. Stal sa ním hudobník, hudobný manažér a zakladateľ festivalu Viva Musica! Matej Drlička, ktorý uspel vo výberovom konaní. Do funkcie ho vymenovala ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Od Drličku očakáva efektívne riadenie divadla a výsledky. Nový šéf SND bude mať 100 dní na to, aby spustil procesy v divadle, ktoré povedú k zlepšeniu situácie a jeho efektívnemu riadeniu. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva kultúry Zuzana Viciaňová.

„Očakávania odbornej i laickej verejnosti sú veľké a moje ako ministerky nie sú o nič menšie. V súvislosti s menovaním nového generálneho riaditeľa citlivo vnímam aj vyjadrenia Transparency International Slovensko. Najdôležitejšie budú však výsledky,“ povedala ministerka.

SND sa podľa rezortu kultúry nachádza v neľahkej situácii aj pre dlhoročné nehospodárne riadenie. Milanová preto predostrela novému riaditeľovi základné požiadavky na ozdravný plán a poverila ho jeho komplexnou prípravou. Ministerstvo bude s novým šéfom SND a jeho tímom spolupracovať na nastavení procesov aj prostredníctvom spoločnej pracovnej skupiny.

Ministerstvo kultúry ešte 23. decembra 2020 informovalo, že výberová komisia odporučila ministerke vymenovať za šéfa prvej divadelnej scény Drličku ako najlepšie hodnoteného kandidáta vo výberovom procese. Výberové konanie na generálneho riaditeľa SND bolo jedným z troch jesenných výberových konaní na šéfov organizácií ministerstva kultúry, ktoré sa riadili novou smernicou rezortu. Pravidlá mali garantovať férový, otvorený a transparentný postup a výber najlepšieho a najschopnejšieho kandidáta.

Do výberového konania na post šéfa SND, ktoré rezort kultúry vyhlásil 7. októbra 2020, sa prihlásilo sedem uchádzačov, výberová komisia na základe posúdenia životopisov, projektov, motivačných listov a vykonania hĺbkových pohovorov pozvala do tretieho finálového kola piatich.

Nového generálneho riaditeľa SND musel rezort kultúry hľadať po tom, ako sa bývalý riaditeľ Vladimír Antala vzdal na prelome rokov 2019/2020 postu z vážnych rodinných dôvodov. Vtedajšia ministerka kultúry Ľubica Laššáková poverila vedením národnej inštitúcie dočasne šéfa činohry Petra Kováča. Jeho mandát sa skončil 31. decembra 2020.

Profil nového riaditeľa SND Mateja Drličku

Matej Drlička sa narodil 30. mája 1976 v Bratislave. Pochádza z hudobníckej rodiny. Základy hry na klarinete nadobudol od svojho otca Petra Drličku a na Základnej umeleckej škole Miloša Ruppeldta v Bratislave, ktorú navštevoval v rokoch 1986 – 1989. Pod pedagogickým vedením Sašu Jaška sa klarinetu venoval na Konzervatóriu v Bratislave, ktoré ukončil v roku 1993.

V rokoch 1994 – 1996 absolvoval bakalárske štúdium na Dunquesne University v Pittsburghu v Spojených štátoch amerických (USA), kde sa v hre na klarinete zdokonaľoval pod dohľadom Billa Jacksona. V čase amerických štúdií bol členom súboru Tambaritzans, s ktorým absolvoval turné po mnohých štátoch USA. Po návrate na Slovensko študoval v rokoch 1995 – 2000 na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave pod vedením klarinetistu Jozefa Luptáčika st. Na VŠMU absolvoval bakalárske, magisterské a aj doktorandské štúdium ukončené dizertačnou prácou.

Už ako študent VŠMU pôsobil v rokoch 1996 – 2000 v Orchestri opery a baletu Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. Vystupoval aj s otcom ako člen klarinetového dua či Bratislavského klarinetového kvarteta. Vzdelanie si doplnil aj vo Francúzsku na Conservatoire National de Region v Nice, kde v roku 2003 ukončil postgraduálne štúdium s vyznamenaním „Premiere prix“. Počas francúzskeho pobytu bol členom symfonického orchestra – Orchestre de Cannes.

Repertoár Mateja Drličku ako klarinetistu zasahoval do všetkých štýlových období, pričom výnimočné postavenie patrilo hudbe 20. a 21. storočia. Pôsobil ako orchestrálny hráč v Opera de Paris, Orchestra National de France alebo Bayerische Staatsoper v Mníchove. Pri komornom hraní boli jeho partnermi umelci ako Michel Lethiec, Mauritio Maretti, Tatjana Vasiljeva, či ansámble Quatuor di Monaco alebo Ensemble Syrinx.

V roku 2005 vymenil kariéru profesionálneho hudobníka za pozíciu manažéra a organizátora. Založil festival klasickej hudby Viva musica! a v rokoch 2007 – 2008 bol riaditeľom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR). V roku 2008 prijal ponuku spoločnosti Columbia Artists Managment International a zastával funkciu projektového manažéra festivalu Abu Dhabi Classics v Abú Zabí.

Festival Viva musica! sa pod jeho vedením vyprofiloval na najväčší a najnavštevovanejší letný open-air festival klasickej hudby a džezu na Slovensku. V roku 2010 založil spoločnosť Viva Musica! agency, ktorá realizuje veľké hudobné produkcie na Slovensku a v Česku a tiež zastupuje vybraných slovenských a českých hudobníkov. Pod hlavičkou Viva Musica! records vydal profilové CD operných spevákov Pavla Bršlíka, Štefana Kocána, Adriany Kučerovej, Jany Kurucovej, Richarda Švedu. Je tiež zakladateľom eventovej agentúry Viva Events!.

Matej Drlička ovláda francúzsky a anglický jazyk a je držiteľom viacerých ocenení. Druhé miesto obsadil v roku 1994 na Súťaži mladých interpretov v Houstone. V roku 2001 skončil prvý v súťaži súčasnej hudby v Ríme (Concorso Internazionale de Valentino Bucchi) a v tom istom roku dosiahol 3. miesto na medzinárodnej klarinetovej súťaži v Seville. Osobnosťou Bratislavy sa stal v roku 2017 a Cenu primátora Bratislavy dostal v roku 2018.

 

ZDROJ: teraz.sk/ TASR
Foto:
Matej Drlička, foto z archívu. TASR/Jakub Kotian