Trvanie: 02.02.2021
Miesto: TASR – TERAZ.SK
Mesto/obec: Bratislava
Štát: Slovensko

Film Mlčanie, venovaný jednému z posledných žijúcich účastníkov Slovenského národného povstania (SNP), 92-ročnému Vladimírovi Strmeňovi, na tvorbe ktorého sa podieľalo aj banskobystrické Múzeum SNP, získal v týchto dňoch tri hlavné ceny na medzinárodnom filmovom festivale Independent Shorts Awards v americkom Los Angeles. Ocenenie dostal za najlepšiu drámu, réžiu a najlepší zahraničný film. TASR o tom v utorok 2. februára 2021 informovala Michaela Bučeková z Múzea SNP. Ako dodala, na tomto filmovom festivale bolo 470 filmov z 30 krajín sveta.

Vladimír Strmeň, ktorý nikdy nechýbal na každoročných augustových oslavách SNP v Banskej Bystrici, stále chodil medzi študentov na besedy a hovoril im, aké to bolo za vojny a apeloval na nich, aby si vážili, že žijú v mieri. Ako neraz opakoval pred médiami člen partizánskej jednotky na Španej Doline: „Vždy sa pozerám dopredu. Nikdy nie nazad, lebo to, čo bolo, sa už nedá napraviť. Vždy treba ísť s úsmevom dopredu a s nádejou, že môžem niekomu pomôcť, alebo urobiť to, z čoho bude mať radosť.

ZDROJ: teraz.sk/ TASR
Foto: Na snímke priamy účastník SNP Vladimír Strmeň na centrálnych oslavách počas 76. výročia Slovenského národného povstania v areáli Pamätníka SNP v Banskej Bystrici, 29. augusta 2020. TASR/Ján Krošlák