Trvanie: 04.05.2021
Miesto: Regionálne historické múzeum v Ruse
Mesto/obec: Ruse
Štát: Bulharsko

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Sofii v spolupráci s Veľvyslanectvom Českej republiky v Sofii, Českým centrom v Sofii, Združením European Spaces 21, Regionálnym historickým múzeom v Ruse a s podporou partnerstva Štátneho kultúrneho inštitútu Ministerstva zahraničných vecí Bulharskej republiky kultúry otvorili 16. apríla 2021 na pôde Regionálneho historického múzea v Ruse vernisáž spoločnej výstavy Významné ženy v histórii od Prahy cez Bratislavu po Ruse.

Prvé ženy, českú  České hrdinky a bulharskú Ženy v histórii.

Časť slovenskej výstavy Prvé ženy predstavuje životné príbehy významných Sloveniek, ktoré sa v histórii ako prvé presadili v rôznych oblastiach spoločenského a verejného života Slovenska a Československa v 20. storočí. Projekt je prezentovaný na webovej platforme www.prvezeny.sk.

Český projekt je inšpirovaný stým výročím legalizácie volebného práva žien v Československu v roku 1920 a 200. výročím narodenia spisovateľky Boženy Němcovej. Prehliadka portrétov 50 pozoruhodných žien prezentovaných očami súčasnej mladej vlny ilustrátorov, študentov Fakulty dizajnu a umení Ladislava Sutnara na Západočeskej univerzite v Plzni, vedenej ich mentorkou a lektorkou Renátou Fučíkovou.

Bulharský koncept Ženy v histórii z Ruse približuje skryté kultúrne dedičstvo a ukazuje miesta pamäti dôležité pre miestnu komunitu. Výstava poskytuje systematické informácie o histórii ženského hnutia, o postavách v dejinách Ruse od XIX. do XXI. storočia v rôznych vybraných oblastiach, ako napríklad v kultúre, športe, obchode, dobrovoľníctve, ekológie a v problematike občianskych práv.  Výstava poukazuje na celonárodne významné osobnosti ako napríklad Baba Tonka, Ekaterina Karavelová, Dimitrana Ivanova, ako aj herečky, poetky a športovkyne. Projekt sa zrodil s pomocou bulharskej iniciatívy Ty a spoločnosti Lidl za lepší život pred dvoma rokmi.

Expozícia bude verejnosti prístupná v súlade s protiepidemickými opatreniami do 23. mája 2021.

 

IVANA MARKSFELDOVÁ
konzulka