Trvanie: 19.06.2021
Miesto: Niagara
Mesto/obec: Stoney Creek
Štát: Kanada

Uzamknutí, ale predsa voľní. V čase, pre ktorý kvôli COVID-19 boli a niekde až doteraz sú odrezaní od seba rodiny a priatelia na rôznych kontinentoch, dokonca aj v susedných štátoch (na severoamerickom kontinente Kanada a USA), niekedy s námahou, odriekaním toho, na čo sme boli zvyknutí – povedzme presúvanie sa našich krajanov zo zámoria kedykoľvek na Slovensko či k priateľom do iných štátov Európy, ale predsa, sme si zvykli. Pretrpeli, vydržali, živili nádej vytváraním si rodinnej a partnerskej pohody, tvorbou, najmä ale pobytom v prírode. Teda tam, kde nebol ani náznakom prehustený sociálny kontakt.

V takomto nastavení precítil jar a vstúpil do leta aj Paul „Pali“ Stacho, náš krajan v kanadskom Ontáriu, žijúci neďaleko Niagarských vodopádov v mestečku Stoney Creek – fotograf a spolupracovník portálu SLOVENSKÉ ZAHRANIČIE.

Ešte v máji nám poslal zopár záberov z „mičurinských snažení“ jeho manželky Leny, Moskovčanky. Žiaľ, keďže v predchádzajúcich týždňoch a mesiacoch nebolo ani pomyslenia leteckých presunov medzi Kanadou a Ruskom, Lena musela bez rozlúčky na diaľku oplakať aj skon svojej mamičky v Moskve, ktorá sa do večnosti pobrala po dlhej ťažkej chorobe.

Lenže, život žijeme ďalej. Sme tu i tam: kým Paul a Lena v Stoney Creeku, odkiaľ kameňom dohodíš k Niagarským vodopádom, my zasa tu v Európe, konkrétne v Bratislave, kde, hoci v uvoľnení do letných mesiacov živíme optimizmus, predsa len – aj po skúsenostiach z vlaňajška, zostávame v opatrnosti pri zemi. Pretože v čudnom čase, keď je všetko nevyspytateľné, neodhadnuteľné a teda bez šance na prognózu, je lepšie podeliť sa s priateľmi aspoň takto, vizuálne, o to príjemné, čo ich obohatilo, povznieslo, čím pookriali na duši.

A tak okrem fotoreportáže Paula Stacha z jeho jarnej záhrady, rozkvitajúcej májovej prírody, najmä však uchvacujúcich scenérií Niagary, pár slov uprostred júna: „My s Lenou sme v poriadku a tešíme sa dennodenne zo života. Množstvo času prežívame v prírode, alebo doma, zveľaďovaním našej záhradky. Je to príjemné pozorovať, ako v nej pobehujú divé zajace, ktoré sa rozhodli sem-tam degustovať niečo z našej úrody. Lena, keďže sa situácia mení v rámci cestovania leteckými spoločnosťami k lepšiemu, o pár dní odlieta na dva mesiace do Moskvy, postarať sa o otca, robiť mu spoločnosť, pretože doteraz tak robí jej sestra. Manželke je veľmi ľúto, že svoju maminu nestihla pohladiť ešte za jej života… Kým ale nasadne na palubu lietadla do Európy, absolvujem „miniškolenie“ záhradkára, keďže taktovku Mičurina má u nás doma Lena. V záhradke sa doslova vyžíva, kým ja všetky tie užitočné práce, ktoré sú prínosné nielen preto, že človek aj s radosťou niečo dopestuje, ale aj zo zdravotného aspektu – pretože hýbať sa a chodiť je to najlepšie, čo človek môže k svojmu prospechu fyzickému aj duševnému urobiť,  beriem naozaj skôr rekreačne, akoby športovo.“

Všetkým priateľom na Slovensku i krajanom vo svete
ZDRAVÍČKO & ŠTASTÍČKO!

 

Po telefonickom rozhovore a komunikácii v mailoch zapísal ĽUDO POMICHAL
FOTO: PAUL STACHO, máj – jún 2021
Stoney Creeek – Ontario – Kanada