Trvanie: 30.07.2021
Miesto: TASR – TERAZ.SK
Mesto/obec: Bratislava
Štát: Slovensko

Zomrel Dušan Roll, jeden zo spoluzakladateľov a dlhoročný generálny komisár Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Médiá o tom nformovala Hana Ondrejičková z centra informatiky, dokumentácie a knižnice medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana. Roll podľa jej slov zomrel vo štvrtok 29. júla 2021 vo večerných hodinách vo veku 93 rokov.

Dušan Roll sa narodil 28. januára 1928 v Martine, kde maturoval na miestnom gymnáziu. Po štúdiách podľa slov Ondrejíčkovej pôsobil vo vydavateľstve Osveta a neskôr vo vydavateľstve Mladé letá. Bol tiež riaditeľom Slovenskej filmovej tvorby, patril k popredným osobnostiam slovenského kultúrneho života a pôsobil v porotách mnohých medzinárodných filmových festivalov.

 

KTO BOL DUŠAN ROLL

Dušan Roll sa narodil 28. januára 1928 v Martine. Po absolvovaní martinského gymnázia študoval na Právnickej fakulte vtedajšej Slovenskej univerzity v Bratislave. Následne pôsobil ako redakčný tajomník, vedúci výroby a šéfredaktor vydavateľstva Osveta v Martine a v Bratislave. Neskôr pracoval ako zástupca šéfredaktora vo vydavateľstve Mladé letá, kde počas svojho pôsobenia vytvoril rad leporel a textových omaľovaniek, ktoré vyšli aj vo viacerých cudzojazyčných vydaniach.

V roku 1963 bol jedným zo spoluzakladateľov Bienále ilustrácií Bratislava (BIB). Dlhé obdobie, až do roku 2006, zastával funkciu generálneho komisára BIB, potom pôsobil naďalej ako čestný predseda Medzinárodného komitétu BIB.

Bol tiež viceprezidentom a prezidentom Medzinárodnej únie pre detskú knihu (IBBY), prezidentom medzinárodnej poroty Ceny Hansa Christiana Andersena, členom umeleckej komisie UNICEF v New Yorku a viacerých medzinárodných porôt v rámci UNESCO. Zakladal medzinárodný filmový festival Agrofilm Nitra a pôsobil v porotách mnohých medzinárodných filmových festivalov.

V rokoch 1978 až 1981 zastával aj post riaditeľa Slovenskej filmovej tvorby. Za jeho pôsobenia v tejto funkcii bola založená hraná tvorba pre deti a mládež, štúdio animovaného filmu (bábkový film) a Dom zvuku.

Významne sa zaslúžil o medzinárodne vysoko uznávanú grafickú úroveň kníh pre deti a mládež. Z vlastnej zbierky odovzdal takmer 3000 detských kníh z celého sveta Slovenskej národnej knižnici (SNK). Múzeum bábkarských kultúr a hračiek na hrade Modrý Kameň obohatil o svoju celú zbierku originálnych hračiek.

Za zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky mu prezident Ivan Gašparovič 1. januára 2008 udelil Pribinov kríž II. triedy.

ZDROJ: teraz.sk