Trvanie: 26.08.2021
Miesto: Burgas
Mesto/obec: Burgas
Štát: Bulharsko


Veľvyslanec Slovenskej republiky v Sofii Manuel Korček sa zúčastnil koncom júna 2021 na slávnostnom vyhodnotení VIII. ročníka autorskej literárnej súťaže Centra pre židovsko-bulharskú spoluprácu Alef. Témou súťaže bolo motto – kto zachráni jeden ľudský život, zachráni celý svetpoviem vám o svojom záchrancovi – v kontexte holokaustu a záchrany Židov počas II. svetovej vojny. Literárna súťaž sa konala pod záštitou Ministerstva školstva a vedy Bulharskej republiky a primátora mesta Burgas Dimitara Nikolova.

Dvojdňové podujatie sa začalo slávnostným večerom 24. júna 2021 v Kongresovom centre v prímorskom meste Burgas. Na podujatí sa zúčastnilo 180 hostí z 5 štátov, veľvyslanci štyroch krajín, osobnosti politického, verejného a kultúrneho života vrátane učiteľov a študentov. Na ceremónii vyhodnotenia súťaže sa spolu zúčastnilo 30 mladých autorov nominovaných porotou – 10 zahraničných účastníkov súťaže (z toho 4 zo Slovenska, 4 z Poľska,5 z Izraela, 1 z Nemecka) a 20 mladých literárnych talentov z Bulharska. Z tejto skupiny boli vyhlásení víťazi.

Príbehy v kategórii „zahraniční autori“ hodnotila medzinárodná porota v zložení: Pavol Rankov, spisovateľ, Slovensko; Nikolai Fenerski, spisovateľ a prekladateľ zo slovenského do bulharského jazyka, Vered Elron, kultúrna atašé na Izraelskom veľvyslanectve v Bulharsku; Dorota Fater, riaditeľka poľskej školy na Veľvyslanectve Poľskej republiky v Sofii. Tretiu cenu odovzdal veľvyslanec Slovenskej republiky Manuel Korček bulharskej študentke Velislave Shtereve z Ruse. Práce bulharských autorov hodnotila porota v zložení: Radostina Nikolova, Ministerstvo školstva a vedy Bulharskej republiky; Georgi Bardarov, bulharský spisovateľ, špecialista na etnicko-náboženské konflikty; Rumen Leonidov,  básnik a vydavateľ a Asen Yordanov, novinár, básnik a riaditeľ investigatívneho média Bivol.

Všetkým pozvaným mladým autorom bulharský organizátor venoval motivačné ceny, diplomy a knihy. Zároveň pre všetkých účastníkov 25. júna 2021 zorganizoval výlet loďou na Ostrov Sv. Anastázie pri Burgase, kde pre nich bolo zabezpečené stretnutie so spisovateľmi.  V rovnaký deň Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Sofii uskutočnil pre študentov z medzinárodného prostredia prezentáciu dokumentárneho filmu slovenských tvorcov Patrika Pašša a Mateja Mináča Nickyho rodina.  Film publiku predstavil slovenský veľvyslanec Manuel Korček.

Chronológia aktivít: 14. 1. 2021 požiadala Alberta Alcalay, predsedníčka Centra pre židovsko-bulharskú spoluprácu Alef z Burgasu Zastupiteľský úrad Slovenskej republiky v Sofii o pomoc pri iniciatíve zapojiť do VIII. ročníka autorskej literárnej súťaže centra študentov vo veku 14 – 18 rokov zo Slovenska. Témou súťaže bolo motto – Kto zachráni jeden ľudský život, zachráni celý svet – poviem vám o svojom záchrancovi – v kontexte holokaustu.. Vďaka podpore Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky sa do súťaže zo Slovenska zapojilo až 33 študentovDo 1. mája 2021 sa do súťaže zapojilo a svoje práce zaslalo až 33 mladých autorov zo Slovenska. Centrum Alef malo v úmysle na slávnostné dvojdňové vyhodnotenie do Burgasu pozvať niekoľko slovenských úspešných autorov. Kvôli pretrvávajúcej pandémii však napokon do Burgasu prileteli iba štyri autorky zo Slovenska: Dominika Pašúthová, Alexandra Barčíková, Dominika Glosová, a Michaela Slováková. Študentky sprevádzal Mgr. Ján Desat, pedagóg Strednej zdravotníckej školy z Trnavy.

Bulharská literárna iniciatíva významným spôsobom podporuje hodnoty humanizmu, ľudských práv a základných slobôd. Vďaka zapojeným študentom aj zo Slovenska literárna súťaž tento rok po prvýkrát získala prestížny medzinárodný charakter a využila príležitosť stať sa svetovým fórom pre popularizáciu bulharského fenoménu záchrany Židov počas holokaustu. Súťaž je zároveň vhodným edukačným nástrojom, ktorý má potenciál vniesť aj do slovenského prostredia ďalší impulz myšlienok porozumenia a tolerancie, a zároveň prispieť k eliminácii prejavov neznášanlivosti a nenávisti.

Foto: Archív ZÚ SR v Sofii