„Žijeme v dobe, kedy hlasno tlmočené pocity prekričia kultivovaný názor odborníkov a odbornosť a úspech nie sú vždy predmetom ocenenia. Osobne mi preto veľmi záleží na tom, aby rezort diplomacie myslel na ľudí, ktorí nám robia dobré meno v zahraničí a sú špičkami vo svojej oblasti. Ako spoločnosť si potrebujeme pripomínať úspešné príbehy Slovákov pôsobiacich doma aj v zahraničí a ich talent aj oceniť,“ uviedol pri príležitosti Dňa slovenskej diplomacie vo štvrtok 26. augusta 2021 minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Na slávnostnom podujatí v Palugyayovom paláci za prítomnosti predstaviteľov Národnej rady SR, členov vlády SR, hostí z radov diplomatického zboru, spoločenského a kultúrneho života ocenil minister Ivan Korčok výnimočné osobnosti za ich prínos pri šírení dobrého mena Slovenska v zahraničí. 

Najvyššie vyznamenanie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, medailu za zásluhy o slovenskú diplomaciu, prevzal z rúk ministra Ivana Korčoka diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Eduard Kukan. Medaila je prejavom uznania zásluh a významného prínosu E. Kukana pre slovenskú diplomaciu, k budovaniu profesionálnej slovenskej zahraničnej služby a reprezentáciu Slovenska v službách OSN či v Európskom parlamente. „Je potrebné pamätať si, že príbeh Slovenska mohol byť výrazne odlišný, ak by naša krajina neurobila zásadné rozhodnutie a nenastúpila na úspešnú integračnú cestu koncom 90. rokov. Práve minister Kukan bol pri zásadných rozhodnutiach, ktoré umožnili náš vstup do EÚ a NATO. Tieto organizácie tvoria dnes základné piliere našej zahraničnej politiky a garantujú bezpečnosť a prosperitu Slovenska,“ konštatoval minister Ivan Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok  udelil ocenenia ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Vyslanec dobrej vôle/Goodwill Envoy opernej dive, sopranistke s brilantnou kariérou na javiskách po celom svete, Edite Gruberovej, rešpektovanému hotelierovi, prezidentovi siete hotelov Henrymu Kallanovi a vedcovi, univerzitnému profesorovi ekonómie, Ľubošovi Pástorovi.

Ocenenie Vyslanec dobrej vôle je určené úspešným Slovenkám a Slovákom, ktorí pôsobia v zahraničí a svojou prácou reprezentujú Slovensko vo svete. Zároveň vyjadruje, že Slovensko vníma a váži si úspechy svojich rodákov v zahraničí a je na nich hrdé. „Ukázali ste odvahu, odhodlanie a pracovitosť. Svojou činnosťou ste dokázali, že naša krajina má veľký potenciál byť úspešnou a dosiahnuť svetové výsledky. Vďaka tomu ste našimi vyslancami dobrej vôle v pravom zmysle slova,“ zdôraznil pri odovzdávaní ocenení minister Ivan Korčok.

 

ZDROJ: mzv.sk

CELÉ PODUJATIE SLEDUJTE NA:

https://www.mzv.sk/aktuality/detail/-/asset_publisher/Iw1ppvnScIPx/content/minister-i-korcok-potrebujeme-si-pripominat-uspesne-pribehy-slovakov-posobiacich-doma-aj-v-zahranici?p_p_auth=gbYdOxOQ&_101_INSTANCE_Iw1ppvnScIPx_redirect=%2F