Aj taký operný svätostánok, akým milánska La Scala nepochybne je, mu padol už po prvom vystúpení k nohám. Peter Dvorský patril celé dve desaťročia k najužšej špičke tenoristov svetovej úrovne, keď sa predstavil na vyše 60 divadelných a koncertných pódiách v 25 krajinách. Jeden zo svetovo najznámejších slovenských operných spevákov – tenorista Peter Dvorský – sa v sobotu 25. septembra 2021 dožil 70 rokov.

Na začiatku 80. rokov 20. storočia bol zaraďovaný do štvorice najlepších tenoristov sveta vedľa Plácida Dominga, José Carrerasa a Luciana Pavarottiho. „Myslím, že môžem pokojne odísť, nový Pavarotti nastupuje na scénu“, povedal Luciano Pavarotti v milánskej La Scale, keď počul v divadelnej sezóne 1975-1976 na jednej z lekcii kurzistov spievať Petra Dvorského.

Peter Dvorský sa narodil 25. septembra 1951 v Partizánskom. V rokoch 1969 až 1973 študoval spev na Konzervatóriu v Bratislave u Idy Černeckej. Ešte počas štúdia na konzervatóriu získal v roku 1972 angažmán v Opere Slovenského národného divadla (SND), kde debutoval ako Lenský v Čajkovského opere Eugen Onegin. V roku 1973 vyhral národnú spevácku súťaž Mikuláša Schneidera-Trnavského a v nasledujúcom roku zvíťazil na medzinárodnej súťaži Petra Iľjiča Čajkovského v Moskve.

Štartom hviezdnej kariéry Petra Dvorského sa stalo hosťovanie Opery SND vo viedenskej Volksoper na jeseň roku 1976 s titulom Faust a Margaréta, v ktorej spieval Fausta. „Hneď po predstavení prišli za mnou agenti s ponukami a na druhý deň sa v rakúskych denníkoch objavili titulky ´Ein Caruso aus Pressburg´,“ povedal pre TASR Peter Dvorský. V roku 1977 debutoval v Štátnej opere vo Viedni a v Metropolitnej opere v New Yorku, o rok neskôr absolvoval prvé vystúpenie v Covent Garden v Londýne a vo Veľkom divadle v Moskve.

Ďalší obrovský úspech prišiel na Veľký piatok 13. apríla 1979, kedy Peter Dvorský vystúpil v milánskej La Scale ako Rodolfo v Pucciniho opere Bohéma. „Skutočne úprimne poviem, niekedy sa mi to zdá až neuveriteľné, že to tak bolo. Na základe tohto úspechu s operou Bohéma som dostal ďalšie ponuky do La Scaly,“ zaspomínal si maestro Dvorský.

Peter Dvorský si podmaňoval tak obecenstvo, ako aj odbornú kritiku, ktorá nešetrila po jeho vystúpeniach slovami chvály. Písala o tom, že jeho „slnečný tenor“ charakterizoval mäkký, pružný tón, vrúcna a sluchu lahodiaca farebnosť i prirodzená muzikalita. Že žiaril vysokými tónmi a jeho javiskové stvárnenie postáv potvrdzovalo aj veľký herecký talent a srdce, ktoré odovzdával publiku.

Okrem spievania sa Peter Dvorský angažuje aj mimo operných javísk. Napríklad v roku 2018 ukončil päťročné pôsobenie na poste riaditeľa Slovenského kultúrneho inštitútu v Ríme, ale jeho srdcovou záležitosťou je projekt, pri zrode ktorého v roku 1990 stál. Ide o spevácku súťaž detí v interpretácii slovenskej ľudovej piesne nazvanú Slávik Slovenska. „Je to unikátna súťaž, práve preto, lebo sú v nej zastúpené deti od šiestich do štrnástich rokov. Keď si predstavím, že v niektorých rokoch sa do nej prihlásilo až 40.000 detí, tak to znie až neuveriteľne. Neviem, či má táto súťaž v Európe obdobu,“ vyznal sa pre TASR národný umelec Peter Dvorský, ktorý za reprezentáciu slovenskej kultúry doma aj vo svete získal viacero slovenských i medzinárodných vyznamenaní a ocenení.

V deň 70. narodenín vynikajúceho operného speváka Petra Dvorského pripravila jeho dlhoročná domovská scéna, Opera SND, na sobotu 25. septembra, slávnostný galakoncert, na ktorý prijali pozvanie domáci i svetoví operní speváci.

ZDROJ: webmagazin.teraz.sk