Chcete vedieť, kde sa nachádza dielňa Jozefa Pozdecha, rodný dom a bydlisko Laca Novomeského, pôvodná Slovenská ulica či ďalšie slovenské kultúrne a architektonické pamiatky hlavného mesta Maďarska? Máte záujem dočítať sa o slovenských aktéroch najväčšej stavby Uhorska v XIX. storočí –Parlamentu, alebo o dejiskách súčasného duchovného, kultúrneho a politického života Slovákov v Budapešti? A to ste vedeli, že ten, kto si predpláca náš týždenník, dostal všetky tieto vedomosti do daru, keď pod vianočným stromčekom zalistoval v 51. čísle Ľudových novín? Tie totiž obsahovali atraktívnu, obojstrannú, piktogramami a fotografiami bohato ilustrovanú, informatívnu mapu Slovenská Budapešť z dielne nášho vydavateľstva SlovakUm s. r. o.

Inšpiráciou vzniku publikácie bola podobná mapa Slovensko-českého klubu: Praha slovenská, ktorá, podobne ako Slovenská Budapešť, vyšla s podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) samostatne a tiež ako príloha časopisu Slovenské dotyky, magazínu Slovákov v Českej republike.

O prínose projektu pre našu i krajanskú komunitu sa vydavateľ vyjadril nasledovne: „V Budapešti, ktorá ešte v 19. storočí bola najväčším slovenským mestom, sa nachádza množstvo slovenských pamiatok. Či ide o budovy, ktoré postavili slovenskí (liptovskí) murári, či o projektantov a staviteľov (Ján Nepomuk Bobula), alebo o sochárov (Alojz Štróbl), Budapešť je plná slovenských stôp. V meste pôsobili viacerí príslušníci slovenskej inteligencie, vychádzali tu noviny, bol tu čulý slovenský život. Na ich počesť sú rozmiestnené po meste rôzne pamätné tabule. Tieto, ako aj ostatné slovenské pamiatky dávnej a bližšej minulosti sme označili na našej mape, ktorú môžu používať tak slovenskí, ako aj iní návštevníci nášho hlavného mesta. Mapa zároveň grafickými informáciami dopĺňa znalosti z knižky Ladislava Petra Slovenská Budapešť, ktorej druhé vydanie vyšlo v roku 2019. Mapa bola pripojená ako príloha k 51. číslu týždenníka Slovákov v Maďarsku Ľudové noviny, a takto sa dostala vlastne do všetkých Slovákmi obývaných lokalít Maďarska.

Naša mapa slúži nielen turistom, ale napríklad je vhodná aj pre tých návštevníkov hlavného mesta, ktorí prichádzajú zo slovenských dedín, ale o slovenskej minulosti Budapešti vedia málo. Zároveň je užitočná aj na spoznanie slovenskej minulosti pre Slovákov zo Slovenska, ktorí sa často čudujú, keď sa dozvedia, že slovenskosť a maďarská metropola majú niečo spoločné. Rozšírením vedomostí o slovenských reáliách v hlavnom meste Maďarska sa posilní aj identita našich krajanov, ktorí sa môžu hrdo hlásiť k svojmu materinskému národu. Pre lepšiu informovanosť Slovákov žijúcich v Maďarsku a v iných končinách sveta naša mapa je dôkazom toho, že sme nezabudli na svojich slovenských predkov, zachovávame nielen tradície a gastronomické poznatky, ale aj vedomosti o tých Slovákoch, ktorí mali veľký vplyv na hlavné mesto Maďarska vo všetkých obdobiach jeho histórie.“

Mapu, ktorú redigovala šéfredaktorka Ľudových novín Eva Fábiánová, zhotovil kartograf z Ostrihomu Levente Szemán, s ktorým sa konateľ spoločnosti SlovakUm s. r. o., zodpovedný za vydanie publikácie Imrich Fuhl, zoznámil cez spoluzakladateľa a bubeníka jedinečnej slovensko-maďarskej národnostnej rockovej skupiny Pilíšanov AGR± Attilu Pénzelika. S vydarenými piktogramami ju doplnil a do tlače pripravil Martin Kraszlán.

Z množstva nádherných fotografií redaktorky nášho týždenníka Andrey Kiššovej, sa do publikácie, žiaľ, pre obmedzený rozsah zmestilo len niekoľko, dobrou správou ale je, že vydavateľ plánuje pripraviť aj interaktívny a multimediálny webový variant mapy s množstvom ďalších fotografií i krátkych videí. Počas prípravy mapy sa okrem nich zrodilo množstvo písomných podkladových materiálov, vhodných na hlbšie spoznanie tej-ktorej budovy alebo pamiatky a ktoré sa môžu uplatniť v rozsahovo neobmedzenom internetovom variante. Ako ďalší krok do budúcnosti existuje aj plán pripraviť aplikáciu pre mobilné zariadenia, nie je ale nereálna ani myšlienka mapy Slovenská Békešská Čaba, prípadne postupne aj ďalších lokalít Maďarska, obývaných Slovákmi. Všetko závisí iba od financií a od záujmu verejnosti.

Publikácia spoločnosti SlovakUm s. r. o. vyšla s finančnou podporou ÚSŽZ a Vlády Maďarska prostredníctvom Fondu Gábora Bethlena. Tlačiareň Croatica s. r. o. ju pripravila v náklade 1500 exemplárov. Ak nie ste predplatiteľmi Ľudových novín, ale chceli by ste mať túto unikátnu mapu, môžete si ju objednať na adrese ludove.noviny2020@gmail.com v desaťkusovom balíku za 5000 forintov.

(zp)

Foto: Slovenská Budapešť