Festival českých a slovenských filmov v Austrálii (CaSFFA) s potešením predstavuje svoj 10. ročník. Po dvoch pandemických rokoch Vás pozývame osláviť s nami toto okrúhle výročie opäť v kinách! V súlade s tohtoročnou témou “Movement” Pohyb – Posun – Pohyb – Progres – Zmena – Expanzia, aj náš festival prežíva rozlet,  prináša zmeny, inovuje a prispôsobuje sa súčasným podmienkam doby.

CaSFFA pridáva do svojho programu ďalšie austrálske mesto a po prvýkrát predstaví naše najlepšie filmy aj publiku v Adelaide, v The Regal Cinema v Kensington Parku! CaSFFA tiež víta aj nového partnera v Melbourne, kiná Classic a Lido Cinemas. Samozrejme tento rok nebudeme chýbať ani v priestoroch kina Národného Filmového a Zvukového Archívu v Canberre. Pre tých, ktorí sa do kín nemôžu osobne dostaviť, sme pripravili Online ponuku prostredníctvom ACMI Cinema 3, kde predstavíme niektoré z najpopulárnejších filmov z našich predchádzajúcich festivalov. Online festival bude prístupný divákom na území celej Austrálie.

Programová ponuka festivalu bude opäť bohatá na hrané i dokumentárne filmy z klasickej a modernej slovenskej i českej kinematografie a tiež filmy, ktoré budú mať v Austrálii premiéru. Opäť nás teší partnerstvo s Melbourne Cinémathèque, ktoré tento rok v ACMI Cinemas predstaví výber z tvorby slovenského režiséra Juraja Jakubiska a uvedie jeho najlepšie diela vrátene krásnej Perinbaby.

 

Slávnostné otvorenie festivalu v Melbourne sa bude konať 6. októbra o 18.30 h v Classic Cinemas v Elsternwicku. Večer pred filmovým predstavením Vám spríjemní vystúpenie slovenského folklórneho súboru Liptár zo Spolku Ľudovíta Štúra z Melbourne a diváci sa môžu tešiť aj na malé občerstvenie vo forme klasických “chlebíčkov”, dobrého pivka, vínka, Becherovky a minerálky. Podobne to bude aj pred posledným filmom festivalu, na Ukončení festivalu dňa 9.októbra o 17.00 h v Melbourne, kde nás bude zabávať skupina Vardos.

I v Canberre a Adelaide festival otvoríme slávnostne a bude prebiehať v podobnom duchu ako v Melbourne, kde sa predstavia talentovaní pôvodom slovenskí alebo českí umelci (huslisti Marta a Matej Šútora v Adelaide a jazzové trio v Canberre).

Dátumy do kalendára:

Melbourne 5. – 12. október 22
Canberra 14. a 16. október 22
Adelaide 4. a 6. november 22
Online (Austrália) 6. – 16. október 22

Samozrejme úplnú ponuku festivalových filmov oznámime včas prostredníctvom sociálnych médií Twitter @casffa, Instagram #casffa and Facebook @CaSFFA, rozhovorov v rozhlase SBS Slovenčina, RRR, Slovak 5EBI 103.1fm, na našej webstránke https://casffa.com.au, na webstránkach našich partnerských kín a pripravili sme pre vás aj vytlačenú verziu celého programu.

V mene tímu CaSFFA dúfam, že sa Vám bude tohtoročná festivalová ponuka páčiť a teším sa na Vás v kinách.

 

Ľubica Shannon
Prezidentka Českého a Slovenského filmového festivalu v Austrálii | 2022