V stredu 4. januára 2023 ubehlo 30 rokov od prvého vysielania z produkcie Krajanskej redakcie Rádia Slovakia International. Vysielanie určené pre Slovákov žijúcich v zahraničí sa 4. januára 1993 rozletelo do celého sveta. Už tri dekády sa krajanské RSI prihovára poslucháčom denne bez prestávky z bratislavskej rozhlasovej pyramídy a prináša to najaktuálnejšie a najzaujímavejšie zo života našej krajiny a krajanského života.

Redakcia pripravila za toto obdobie tisíce správ, rozhovorov a reportáží, navštívila mnohé krajiny a ponúkla svojim poslucháčom výnimočné príbehy krajanov z celého sveta. Ako hovorí Ingrid Slaninková, teamleaderka redakcie, úlohou tohto vysielania je nielen propagovať Slovensko v zahraničí, ale aj spájať našu krajinu s krajanmi a slovenské komunity navzájom. Vďaka tomu Rádio Slovakia International dlhé roky úzko spolupracuje s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Že pre členov redakcie nie je táto práca len „prácou“, ale skutočným poslaním, dosvedčia určite mnohí zahraniční Slováci, veď mnohé krajanské projekty, spolupráce a podujatia sa podarilo uskutočniť vďaka nápadom a povzbudeniam od redaktorov RSI.

Celej redakcii – Inge Slaninkovej, Jozefovi Bohunickému, Branislavovi Grmanovi, Martinovi Harajovi a Elene Seeber srdečne gratulujeme k okrúhlemu výročiu, ďakujeme za neúnavné plnenie poslania RSI, za výborné vzťahy s krajanmi a prepájanie krajanského sveta s domovom, za vždy ochotnú spoluprácu. Tešíme sa na ďalšie roky krajanského vysielania a prajeme veľa síl a nadšenia!

Vypočujte si jubilejnú časť krajanskej Témy dňa:
https://skrsi.rtvs.sk/clanky/tema-dna/313503/30-rokov-vysielame-do-celeho-sveta

Vysielanie Rádia Slovenska International nájdete na https://rsi.rtvs.sk/ v sekcii Slovak, na  FB Radio Slovakia International, či na Podcastoch RTVS.