V najnovšej Slovenskej mozaike sa moderátorka Viera Kučerová rozprávala s kameramanom Martinom Štrbom žijúcim v Prahe. Martin Štrba získal od prezidentky SR začiatkom tohto roka vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.

Rozhovor s významným kameramanom Martinom Štrbom bol vysielaný v piatok 21. apríla o 15:20 na Rádiu ZET.

Za kamerou stojí štyri dekády a nakrútil desiatky úspešných filmoch. Od r. 1998 žije v Prahe, pracuje  v českých aj slovenských produkciách. Hollywoodska režisérka Agnieszka Hollandová sa o ňom vyjadrila, že je kameraman svetových parametrov. V roku 2021 sa stal členom americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS), ktorá udeľuje Oscary. Jeho originálny kameramanský štýl je ocenený štyrmi Českými levmi, tromi cenami Slnko v sieti a cenou Českej filmovej kritiky. Martinovi Štrbovi začiatkom tohto roku udelila prezidentka SR Zuzana Čaputová Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky.

Reláciu si môžete vypočuť aj na: https://bonafideos.cz/content/slovensk%C3%A1-mozaika-s-m-%C5%A1trbom-v-r%C3%A1diu-zet-21-4-o-15-20-hod

Reláciu Slovenská mozaika pripravuje pre Rádio Z občianske združenie BONA FIDE s podporou Ministerstva kultury ČR, Úřadu vlády ČR a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.