Slovenské folklórne združenie SLÁVIK pripravilo tento rok v krajanskej komunite veľkolepú fašiangovú veselicu. 

V sobotu, 27.januára 2024, popoludní, sa dvere haly slovenského kostola v New Westministeri otvorili ako brána do rozprávky. Šikovné lesné víly a škriatkovia ju totiž predtým, svojou húževnatou prácou, premenili na zázračný les a pripravili na Fašiangový karneval pre rodičov s deťmi a pre všetkých s hravou detskou dušou.

Vstúpili sme do čarokrásna miestnosti trblietajúcej sa tisícmi drobných svetielok a každá stena, i každý kút, žiarili lesnými ozdobami. Živé stromčeky z vianočných domácností zdobili kvietky, lienky, vtáčiky a motýle. Dekorácie hríbikov a víl, vytvorené deťmi DFS Sláviček, viseli z konárov nad hlavami, spolu s lampášikmi. Čitateľský kútik pri jedličke pozýval do svojho pohodlia vankúšov a vedľa neho čakal na svojich umelcov tvorivý stojan s pastelkami a obrázkami. Domček pre víly odetý v machu, šiškách, motýlikoch a kvietkoch volal deti do ihrania. Z ampliónu žblnkal potôčik, nôtili vtáčky, šumel les.

K magickej atmosfére jedinečnej výzdoby prispeli aj všakovaké masky karnevalových hostí, keď sa sála zaplnila lesnými zvieratkami, vílami a trpaslíkmi, vtáčikmi, kvietkami, hríbikmi aj chrobáčikmi rôznych druhov a veľkostí.

Pán farár Janko, v prezlečení za Zajka, karneval zahájil kvapkami čarovnej rosy. V kuchyni neúnavne kmitali dobré víly, spolu s krtkom a ježkom, aby nikoho z prítomných nekváril hlad, či smäd. Za svojou aparatúrou sa počas celého večera zvŕtal svrček DJ Fero a tanečný parket pod jeho taktovkou neostal ani na chvíľu prázdny. K programu patrila ukážková promenáda-maškaráda všetkých kostýmov a ocenenia tých najlepších, rodinných. Nechýbali hry, animovaná rozprávka “Ako to bolo na Fašiangy” a skvelá tanečná zábava.

Príprava tejto fašiangovej malebnosti trvala niekoľko týždňov. Kým organizátori mali plné ruky práce s detailmi okúzľujúceho dekorovania a prípravou domáceho pohostenia, úlohou zúčastnených bolo vytvoriť si vlastné kostýmy a masky s lesnou tematikou a stráviť tak spoločné kreatívne chvíle.

Obrovské POĎAKOVANIE za toto fantastické podujatie patrí všetkým pomocníkom, ale predovšetkým hlavnej organizátorke, ktorá celé rozprávkovo do najmeš ich detailov vymyslela a jeho uskutočnenie zrežírovala – našej famóznej a všestranne talentovanej zázračnej víle Marike Kubinyi, ktorá je srdcom našej komunity. Bez nej, by tento pre nás nezabudnuteľný zážitok zázračného lesného večera nebol možný.

 

Zuzana Chlepková