Detský a mládežnícky folklórny súbor Rozmarín bol donedávna jediným slovenským súborom tohto druhu v Rakúsku. Dve desaťročia slovenských tradícií vo Viedni je tak významnou udalosťou pre všetkých tamojších krajanov. Deti a mládež vďaka tomuto súboru získavajú vzťah k slovenským tradíciám, kultúre a cez ľudové piesne k slovenskému jazyku. 

Jubilejná oslava sa uskutočnila 25. 2024 v Heuriger Wolff vo Viedni. V hudobno-tanečných blokoch členovia FS Rozmarín zatancovali tance z Myjavy, tance z Liptova a Horehronia a tance z regiónov Šariš a Zemplín. Program dopĺňal slovenský sláčikový orchester Dudíci a nechýbala ani hudba cimbalovej kapely či hra na fujare v podaní Mateja Steinera. Jubilujúcemu súboru prišiel zablahoželať aj spevák Pavol Hammel a podujatie poctili i mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Rakúskej republike Jozef Polakovič, riaditeľka Slovenského inštitútu vo Viedni Jana Tomková či Ingrid Konrád, ktorá stála pri zrode tohto súboru. Záver podujatia patril mladým tanečníkom Rozmarínu Publikumstanz, ktorí záujemcov učili Ľapkanú polku.

Súbor Rozmarín vznikol v roku 2004. Založila ho Slovenka žijúca vo Viedni Helena Steiner, ktorá je hudobnou pedagogičkou a umeleckou vedúcou súboru. Dnes tvorí 23 tanečníkov vo veku od 4 do 26 rokov so slovenským, českým a rakúskym pôvodom. Tancujú a spievajú piesne z rôznych regiónov Slovenska (Myjava, Trenčín, Horehronie, Liptov, Šariš, Zemplín), pričom si cibria slovenčinu a spoznávajú ľudové zvyky a tradície na slovenských dedinách.

Viac o folklórnom súbore FS Rozmarín sa dozviete na webe:
https://rozmarin.at/sk/

Text: Helena Steiner
Foto: Eric foto Viedeň