Paul Stacho z Kanady o chlebe každodennom, alebo chrumkavý recept od Niagary

hlavná foto
Trvanie: 26.04.2020
Miesto: Stoney Creek
Mesto/obec: Stoney Creek
Štát: Kanada

Ani neviem, ako často Biblia pripomína na svojich stránkach chlieb duševný, alebo fyzický. V známej modlitbe v úvode sa ten chlebík veru spomína. Veď je to taká dôležitá a po tisícročia overená  poživeň a zajedno i “komodita”,  že ju môžeme dennodenne jesť, pričom sa nášmu žalúdku nesprotiví. Ba naopak, dá nám zakaždým potrebnú fyzickú energiu, vitamíny a aj tak prepotrebný pocit nasýtenosti. Aj preto teraz a na tomto mieste moja sága o chlebe – píše na úvod svojho “chlebového príbehu” náš krajan a spolupracovník portálu Slovenské zahraničie PAUL “PALI” STACHO – fotograf, publicista a krajanský cestovateľ - zo svojho stáleho obydlia v Stoney Creeek, na skok od Niagarských vodopádov. My, samozrejme, jeho kanadskú “koronavírusovú domácu karanténu”, ktorú prežíva so svojou manželkou Lenou, radi približujeme a dotvárame “chrumkavými zábermi” v chlebovej fotogalérii.

“Pred emigráciou som si privyrábal v Novákoch na Hornej Nitre v miestnej pekárni, ktorá v tom čase zásobovala v podstate celý okres Prievidza. Tam som “pričuchol” aj k tomuto remeslu. Pekár v noci musi naštartovať, aby ráno bol už čerstvý chlebíček aj s rožkami na rannom stole zákazníka. Je to ozaj namáhavá, väčšinou nočná šichta, ktorú si mnohí ľudia nevedia často veru ani oceniť a tým aj vážiť. Áno, na chlebík sa ťažko robí...

Takisto si s láskou spomínam na kuchársky a cukrársky kurz, ktorý zorganizovalo bezplatne pre svojich zamestnancov  vedenie ROH stavbárskeho podniku Priemstav Prievidza, v ktorom som pred odchodom do emigrácie pôsobil. Keďže mi ešte  Dr. Alzheimer neklope na dvere, tak si aj pamätám na nebohého hlavného kuchára podniku pána Štefana Varinského,  ktorý ma naučil jednoduchý recept na kilový chlieb, ktory vám následne aj odporučím.

Rokmi som si  ho v emigrácii vylepšil a v podstate ho dodnes používam. Prv som bol taký, že som išiel vždy len podla pevného receptu. Dnes po skúsenostiach sa pridržiavam skúsenosti, ktorú mi poskytla moja veľmi dobrá známa - akademická maliarka a reštaurátorka z Francúzska, naša krajanka a modranská rodáčka Vierka D’Agostini. Ta má naučila spolu s jej synom, mimochodom skúseným francúzskym kuchárom, ktorý pôsobí v Luxembursku vetu: “Čo momentálne máš, to aj dáš!”  Čo teda nájdeš v špajzi alebo v chladničke, to v princípe mnohokrát  použiješ a využiješ.

Tie naše nebohé maminy, alebo stare matky, dokázali používať mozgové závity, veď po vojne, alebo v minulom politickom systéme nebol taký výber a sortiment, ako nám dnes ponúka trhová ekonomika. Dobre je byť niekedy aj improvizátorom, a čo nájdeš v špajzi, alebo v chladničke – to aj veľmi často   použiješ a využiješ.  Veď kuchár musí byť v princípe aj správnym umelcom, čiže mať aj dobrý cit, odhad - a teda nepresoliť, neprekoreniť a podobne. A napokon, keď sa hotový produkt kladie už na stôl, aj záverečná estetika, dekorácia. Pre akurátne stolovanie sú všetky tieto komponenty až zásady predsa veľmi dôležité. Nie nadarmo sa tvrdí, že aj “láska” ide mnohokrát cez žalúdok, teda aj vizuálna prezentácia celého kulinárskeho kumštu je dôležitá.

Vzhľadom na to, že máme v tejto dobe Covid-19ku choleru, tak vám, milí priatelia portálu Slovenské zahraničie, poskytnem môj rokmi osvedčený - nazvem si ho aktuálne - Antivírusový slovensko-niagarský kilový po domácky upečený chlebík. Určite vám zachutí. Dôležite je, aby ste ho robili s láskou a z dobrých, kvalitných surovín. Teraz už iba – ako na to?!

 

RECEPT NA KILOVÝ CHLIEB 

“NIAGARA COVID-19”

V princípe je dôležité použiť kvalitnú múku z miestnych dostupných zdrojov. Ja siaham po európskej pšeničnej múke. (Neverili by ste, ale aj americko-kanadská múka má inú chuť ako múka z Európy). Najlepšie je, keď použijete dohromady aj viacero druhov dobrých múk, aby to dohromady dalo okolo 1000 gramov hmoty. (Ja si robim často tzv. Molotov-koktail, lebo používam viacero druhov múk naraz, napr. Macca (Južná Amerika - z Peru, múku špaldovú, konope - múku, ražnú múku, ovsenú, kukuričnú muka atď.).

Zakaždým používam radšej viacero druhov múky, je to lepšie aj zo zdravotneho hľadiska. Inak, odporúčam použiť trebárs iba klasickú jednu chlebovú pšeničnú múku. V ostatnom čase, aj v rámci “imunitného koronárskeho systému” pridávam s múkou aj rozomletý prášok - extra kalcium. Získavam ho tak, že si odkladám dobre umyté škrupiny z domácich vajíčok. Tie neskôr pomeliem v elektrickom mlynčeku na kávu. Zo tri veľké kuchynské lyžice primiešavam neskôr do kila múky. Mimochodom, je to excelentný prírodný produkt podporujúci kosti a ich odolnosť proti osteoporóze. Takisto dodám aj zo dve kuchynské lyžice altajskej tekutej čagy (fungus, extrakt z hríbov rastúcich na sibírskych brezách dodávajúci telu imunitu proti virusom).

Ďalej si pripravím asi 10 minút vopred chlebový kvások: dám okolo 5 dkg čerstvých kvasníc, spolu s trochou vlažnej vody s kvasnicami a kockou cukru, (môže byť aj lyžička kryštálového cukru - ja používam pre zmenu dve kuchynské lyžice niagarského javorového sirupu). Dáme to do menšieho tanierika, kde sa kvasnice s cukrom zakvasia. Do muky pridávam trebárs aj trochu kefíru, jogurtu, kuchynskú lyžicu kmínu alebo talianskeho korenia a dôkladne premiešavam všetky ingridencie. Pridám to všetko do väčšej nádoby, v ktorej všetko – vrátane kvasnicového roztoku s tekutinou vody i piva dôkladne premiešam.

Často dodávam ešte extra semienka - ľanové, chia, tekvicové, slnečné, kmínkové, kávovú lyžicu  himalájskej soli, trebárs 100 gramov pokrájaných talianskych olív… Skrátka, podľa toho, čo v daných podmienkach máte - to dáte a všetko nakoniec dobre vymiešate vrátane pridanej 0,5 l kvalitnej horskej vody (ja teraz používam radšej pol litrovú fľašku mexického piva Corona, lebo tento pivovar môže – aj pre, žiaľ, jeho “vírusový” názov - zbankrotovať, preto ho treba podporiť…), ale aj naše značky Zlatý bažant, Urpiner, či český Kozel, plzeňský Prazdroj budú v poriadku, aspoň podporíte slovenskú alebo českú ekonomiku.

Kvalitne ručne vymiešané cesto je homogénne a nelepí sa už po vymiešaní na prsty. Z pracovného stola si ho preložíme na plech a v teplejšom prostredí okolo 45 minút ho necháme nakysnúť na pripravenom  plechu na pečenie. Prikryte Ešte kvasiace cesto prikryte trebárs bavlnenou utierkou, aby sa udržala vyššia teplota podporujúca kysnutie chleba. Z cesta si vyformujte tvar chleba a položte ho na ten plech pomastený bravčovou masťou a vysypaný popraškom hladkej mýky, aby sa chlieb neprilepil na plech.

Vyhrejte si vopred elektrickú trúbu najmenej 10 minut vopred, kým vyformované cesto vložíte na pečenie. Pripravte si zo dve keramické alebo kovové misky, na ktoré vložíte kocky ľadu alebo studenej vody, ktoré dáte na spodok do trúby (aby sa chlieb rýchlo nevysušoval v elektrickej trúbe, vytvorí sa tým vlhkosť, prostredie pary). Keď chlieb vkladáte do trúby, táto musí byť už dobre vyhriata. Následne pečieme približne okolo jednej hodiny pri 200 stupňoch C.  (Vyskúšajte si na svoje pomery časový limit, lebo každá trúba pečie často inak.) Ked po vypečení chlieb vyberiete, ešte za horúca ho potrite  aj niekoľkokrát dobre tekutinou, ktorú si pripravíte napr. roztopeným kokosovým maslom alebo rozmiešaným vajíčkom s trochou vody. To preto, aby kôrka chleba nebola prílis tvrdá a aby sa nám chlebík chlieb krásne leskol.  

Čo na záver? Keď už je chlieb dobre vypečený do hnedasta, tak ho vyberieme z trúby a necháme dobre vychladnúť.  Verím, že ak vam takýto chlieb zachutí, tak si ho pravidelne upečiete trebárs počas rôznych sviatkov v roku, možno aj teraz, počas pandémie koronavírusu… A žiada sa mi aj osožné zhrnutie jednou aktuálne vhodnou vetou parafrázujúc tradičnú múdrosť: Čo sa za mladi naučíš, to sa ti pri Niagare v časoch vírusovych zíde!

 

NECH SA VÁM TAKÝTO CHLEBÍK KAŽDODENNÝ VYDARÍ!

P. S. Zdravíčko&Šťastíčko - zostaňte zatiaľ doma, ako nám to politici a lekári kážu, dvojmetrový odstup… A určite neseďte stále na zadku, ale sa aj pohybujte. Určite nezabúdajte na “korunný”  ÚSMEV NA TVÁRI.  Aj vďaka nemu si bezpochyby denodenne budete vylepšovať imunitný system…

… A TEDA – DOBRÚ CHUŤ!!!

 

Text a fotografie: PAUL STACHO

Stoney Creek, Kanada

Fotogaléria

Počet zobrazení: 204x



Prihlásenie



  • Pamätná izba v dome Martina Jonáša insitného maliara Kovačica - fotografia
  • Pamätná tabula na dome Martina Jonáša insitného maliara Kovačica - fotografia
  • Insitné umenie Kovačica - fotografia
  • Insitné umenie Zuzana Chalupová Kovačica - fotografia
  • Zuzana Vereská insitná maliarka Kovačica - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Prijatie krajanov o prezidenta Slovenskej republiky - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Thames Festival London - Slovenské centrum v Londýne - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - Justin Topoľský - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Pavol Hlásnik - Zväz Čechov a Slovákov v Rumunsku - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dušan Mikolaj - pamätný deň zahraničných Slovákov 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Milina Sklabinska - riaditeľka Ústavu pre kultúru Vojvodinských Slovákov - fotografia
  • Dušan Klimo - bývaly predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí - fotografia
  • Základný kameň pre pomník slovenského vysťahovalectva - Sad Janka Kráľa Bratislava - fotografia
  • Nadja Hammamberg - Slovenka žijúca vo Švedsku - fotografia
  • Milan Vetrák - predseda Úradu pre Slovákov žijúci v zahraničí - fotografia
  • Daniel Compagnon - Slovák žijúci vo Francúzsku - fotografia
  • Marián Tkáč - predseda Matice slovenskej - fotografia
  • Pamätný deň zahraničných Slovákov 2011 - fotografia
  • Dolnozemský jarmok Bratislava 2011 - fotografia
  • Pavol Podolay - Slovák žijúcic v Nemecku - fotografia
  •  - fotografia
  •  - fotografia
  •  - fotografia
  • Ján Zoričák - Slovák žijúci vo Francúzsku - fotografia
  • Ján Zoričák - Slovák žijúci vo Francúzsku - fotografia
  • Ján Zoričák - Slovák žijúci vo Francúzsku - fotografia
  •  - fotografia
  •  - fotografia
  • Vlastimil Fabišík - Folklórny súbor Púčik Brno - fotografia
  • Jánošíkov Dukát - Česká republika - fotografia
  • Jánošíkov Dukát - Česká republika - fotografia
  •  - fotografia
  • Rastislav Blažek - predseda Slovenské centrum Írsko - fotografia
  • Zbor poradcov predsedu ÚSŽZ zo zahraničia - fotografia
  • Pamätná tabula - gymnázium v Báčskom Petrovci - fotografia
  •  - fotografia
  •  - fotografia
  • Dolnozemský jarmok v Bratislave 2011 - fotografia
  • Kvetoslava Benková - koncert v Slovenskom rozhlase Bratislava - fotografia
  • Božena Farhart - Slovenka žijúca v Libanone - fotografia
  •  - fotografia
  • Krajanská nedeľa Detva 2011 - fotografia
  • Krajanská nedeľa PFS Detva 2012 - fotografia



Domov / O portáli / Mapa stránok / Registrácia / Kontakt

Copyright © 2011-2020 USZZ Všetky práva vyhradené
Stránky vytvoril a prevádzkuje Creativ line