Trvanie: 15.01.2021
Miesto: Združenie MY@VY
Mesto/obec: Turín
Štát: Taliansko

Združenie MY@VY, v ktorom sa aktivizujú naši krajania v talianskom Turíne, hneď skraja nového roka 2021 potešilo nielen nás v ÚSŽZ, ale aj priaznivcov literatúry a sympatizantov tvorivých Slovákov vo svete so sklonmi k písanému slovu rôznych žánrov, zaujímavou správou. Citujeme: „Dovoľujeme si vás informovať, že naša členka a krajanka Michaela Šebőková Vannini, familiárne naša Miška, ktorá žije a pracuje v Taliansku, dokončila novú verziu svojho debutového románu „DAL DIARIO DI UNA PICCOLA COMUNISTA“ (Z denníka pionierky). Kniha je oficiálne v predaji. Aj keď je tento román písaný v taliančine, radi vám ponúkame o tejto knihe základné údaje.

Michaela kompletne prepracovala prvé vydanie z roku 2013. Nové vydanie románu je doplnené obrovským množstvom informácií kultúrneho, sociálneho a politického charakteru, poznámkami, vysvetlivkami, jazykovými vložkami, citátmi slovenskej poézie a maďarských prísloví. Michaela vložila do románu všetku svoju energiu, tvorivosť a vytrvalosť, naplnila ho nádhernými emóciami, ktoré aj my nosíme v našich srdciach a sú nám veľmi blízke.

Pred nedávnom sme informovali o projekte založenia slovenskej a českej knižnice v rámci Mestskej knižnice Natalia Ginsburg v Turíne. Projekt síce hovorí o literatúre písanej alebo preloženej do slovenčiny a češtiny, ale uvažovali sme, že by bolo vhodné pod spoločnou strechou s láskou  prichýliť tiež diela našich krajanov a krajaniek, ktorí píšu po taliansky. Tento román je písaný v taliančine, a  preto sme sa rozhodli zahrnúť  ho do knižnice ako literárnu prácu našej krajanky. Dostali sme román do daru ako prvú knihu do regálu. Veľmi si vážime tento dar a Michaele úprimne ďakujeme. Román Dal diario di una piccola comunista teda symbolicky naštartoval náš projekt knižnice.

Knihu v tlačenej forme možno zakúpiť online vo všetkých internetových kníhkupectvách v Taliansku, aj na Amazone. Môže sa u tiež dať objednať v jednotlivých kníhkupectvách (stačí uviesť názov a vydavateľa – YOUCANPRINT). Je tiež  dispozícii aj e-book (v januári aj v Čechách/na Slovensku cez Martinus). Trailer knihy nájdete na YouTube v taliančine aj v slovenčine. Vo fotogalérii nájdete tiež baner, obálku knihy a Miškin životopis, ktorý sa nachádza v knihe.

Prijmite úprimné pozdravy a blahoželanie všetkého dobrého do nového roku 2021!
Maja + Lucia

Maja Straková, predsedníčka
Lucia Kubicová, podpredsedníčka
Združenie MY@VY
Turín – Taliansko