Trvanie: 05.05.2021
Miesto: Biskupská bazilika Philippopolis
Mesto/obec: Plovdiv – Sofia
Štát: Bulharsko

 

Veľvyslanec Slovenskej republiky v Sofii Manuel Korček spoločne s veľvyslancom Českej republiky v Sofii Lukášom Kauckým, honorárnym konzulom Českej republiky Ivanom Sokolovom navštívil 26. apríla 2021 priestory niekdajšej biskupskej baziliky v Plovdive. Odbornú a pútavú prehliadku priestorov pre hostí zabezpečil riaditeľ Mestského kultúrneho inštitútu Starý Plovdiv Bogomil Grozev.

Biskupská bazilika vo Philippopolis (meno niekdajšieho mesta Plovdiv) je najväčší ranokresťanský kostol v Bulharsku, ktorý pochádza z polovice 4. storočia nášho letopočtu. Ide o unikátny archeologický projekt, ktorý vzišiel z verejno-súkromného partnerstva medzi mestom Plovdiv a nadáciou America for Bulgaria. Prebiehajúci archeologický výskum má pre poznávanie najstarších dejín Plovdivu a Bulharska mimoriadny význam.

V priestoroch  baziliky bola v r. 2019 nainštalovaná Stena tolerancie, do ktorej sú vyryté výroky podporujúce mierové spolužitie, boj proti násiliu, diskriminácii a šíreniu nenávisti. Slovensko zastupuje citát Ľudovíta Štúra: Nie je šťastie nad druhými sa vypínať a druhých utláčať, ale šťastie s druhými žiť, rovne vzdelanými, rovne šťastnými, rovne spokojnými.

Citát je vytesaný do kameňa v slovenskej, bulharskej a anglickej jazykovej verzii. Stena tolerancie je projektom nadácie America for Bulgaria.  Na slávnostnom odhalení 26.9.2019 Slovensko zastupoval veľvyslanec Manuel Korček. Biskupská bazilika je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

IVANA MARKSFELDOVÁ
konzulka