Trvanie: 14.01.2021
Miesto: Stoney Creek – Ontario
Mesto/obec: Stoney Creek
Štát: Kanada

Kým Slovák Pavol „Paul“ Stacho, náš priateľ a tradičný prispievateľ na FB SLOVENSKÝ SVET a publicistický portál SLOVENSKÉ ZAHRANIČIE, keď nám v kráse obrazu i výstižných glos približuje všetko to, čím žije v Stoney Creek, neďaleko Niagarských vodopádov, sa už-už rozpisuje o mimoriadne príťažlivom príbehu zrodu výnimočného časopisu KRÁSY SLOVENSKA, zatiaľ svojich priaznivcov a ďalších krajanov vo svete poteší z Kanady svojimi aktuálnymi fotografiami tak zo svojho domu, ako aj z okolitej prírody či pôsobivých turistických miest v čase obmedzení spôsobených bezpečnostnými opatreniami v kontexte koronavírusu CVID-19 v prostredí okolo Niagary.

Snímky vznikli na prelome rokov 2020 a 2021, nuž a v tejto súvislosti mi nedá (najmä pri pohľade na vianočnú a novoročnú atmosféru u Stachovcov) iba s pozitívnou a dobrodušnou závisťou pripomenúť, že Paul, teda náš Paľo, rodák z Novák, a jeho manželka Jelena (Lena), rodáčka z Moskvy, mali veru sviatky pestré. Prirodzene, dvojnásobné – keďže Vianoce sa svätili tak podľa gregoriánskeho, ako aj juliánskeho kalendára. „Kanadské“ a slovenské Vianoce za štedrovečerným stolom odmieňali Stachovci aj pre nás typickom termíne – od 24. do 26. decembra.

Potom, prirodzene, príchod nového roku – avšak s tromi prípitkami – v poradí podľa Moskovského času, nášho – stredoeurópskeho zimného času (-2 hodiny v porovnaní s moskovským), nuž a do tretice si museli vyčkať ešte po slovenskej polnoci ďalších 6 hodín, kým odbila polnoc v Toronte.

Nuž ale to nebolo všetko: v sviatkoch sa pokračovalo, keďže „ruské Vianoce“ sa odvíjali podľa „starých dobrých cárskych čias“ a teda „ruského starého kalendára“ až od termínu nášho sviatku Troch kráľov. A to ešte po „Prazdniku Rozhdestva“ prišla noc z 13. na 14. januára 2021 – podľa tradície a názvu „Starij Novij God“. Tomu sa teda už povie – oslavný sviatočný maratón!

Tak teda – Pali a Lena: s prazdnikmi! So želaním, aby sme sa v tomto roku konečne stretli a videli aj na Slovensku!

 

P.S.

A spomínané KRÁSY SLOVENSKA v kontexte s Palim „Paulom“ Stachom? Nechajte sa prekvapiť. Zatiaľ iba prezradím, že v tomto roku oslavuje najdlhšie nepretržite vychádzajúci časopis u nás na Slovensku (v súčasnosti vo Vydavateľstve DAJAMA pod vedením jej riaditeľa Daniela Kollára) úctyhodných a jedinečných 100 rokov!

 

ĽUDO POMICHAL
FOTO: PAUL STACHO, Stoney Creek, Ontario – Kanada