Trvanie: 30.07.2021
Miesto: Kino Lumiére
Mesto/obec: Bratislava
Štát: Slovensko

Spomienku na zosnulého herca, režiséra, scenáristu, textára a humoristu Milana Lasicu chystá aj bratislavské Kino Lumiére. Divákom ho pripomenie v cykle Neznámy Milan Lasica, v ktorom uvedie menej známe filmy, v ktorých účinkoval zväčša s Júliusom Satinským. Cyklus premietne osem filmov, prvým bude v sobotu 7. augusta snímka Výlet po Dunaji (1962) režiséra Jána Lacka. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Lasica účinkoval vo viac než 100 hraných a televíznych filmoch. „On sám považoval za najlepší film, v ktorom hral, Sladké hry minulého leta (1969) režiséra Juraja Herza,“ hovorí Miro Ulman, člen programovej rady Kina Lumiére. Dodáva, že podľa českej aj slovenskej filmovej a televíznej akadémie bol najlepším jeden z Lasicových posledných filmov pre kiná Rukojemník (2014) Juraja Nvotu. „Za úlohu v ňom bol nominovaný na Českého leva i Slnko v sieti. My sme sa však počas augusta rozhodli predstaviť herca Milana Lasicu vo filmoch, ktoré sú menej známe,“ ozrejmil Ulman.

Úvodný film cyklu Výlet po Dunaji je veselohra o nevhodnom správaní slovenských turistov pri skupinových rekreačných akciách. Odohráva sa na luxusnom parníku, ktorým cestuje skupina slovenských turistov do Budapešti, no každý z nich touto plavbou sleduje aj vlastné záujmy. „Lasica a Satinský sa v tomto filme stretli po druhý raz na filmovom plátne a zahrali si epizódne úlohy Milana a Jula,“ priblížil Ulman.

Cyklus uvedie aj psychologický film Nylonový mesiac (1965) režiséra Eduarda Grečnera, v ktorom Lasica a Satinský hrajú samých seba. Inú polohu Lasicovho herectva priblíži film Tajomstvo alchymistu Storitza (1991) od poľského režiséra Pawla Trzasku. V tejto filmovej adaptácii novely Julesa Verna si Lasica zahral uhorského župana.

Vo výbere filmov sú aj krátke a televízne diela. „V krátkom trezorovom dokumente Karla Slacha Interview v metelici (1969) diváci nahliadnu do Lasicovho bytu a vychutnajú si aj atmosféru Divadla na korze,“ avizuje Ulman reportáž s rozhovormi a časťou predstavení Lasicu a Satinského v Divadle na korze, ktoré bolo priamou reakciou na augustovú okupáciu roku 1968. Reportáž v čase svojho vzniku nemohla byť z ideologických dôvodov uvedená do distribúcie, dnes je cenným svedectvom.

Cyklus Neznámy Milan Lasica (7. – 26. 8.) budú premietať vždy vo štvrtok a v sobotu o 18.20 h v kinosále K3 vo Filmotéke špeciál.

ZDROJ: teraz.sk
Na titulnej fotografii:
 Milan Lasica.
Na archívnej snímke vo fotogalérii: režisér Eduard Grečner.