Paul „Pali“ Stacho, náš krajanský priateľ z Kanady a neúnavný spolupracovník portálu Slovenské zahraničie a jeho sociálnej siete na FB Slovenský svet, mal byť v prvom októbrovom týždni doma na Slovensku. V spoločnosti ďalších účastníkov 18. ročníka Tvorivej školy žurnalistiky organizovanej Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí, si mal užívať nielen objavnosť projektu, ktorý sme s veľkým ohlasom krajanov – redaktorov, publicistov fotografov, dokumentaristov a ďalších tvorcov z médií, postupne z Bratislavy rozvinuli za poznaním aj do ďalších inšpiratívnych miest a regiónov Slovenska (2017 Banská Štiavnica, 2019 Košice) – tentoraz v jeho obľúbenom Martine, ale sa tešiť aj opätovnému stretnutiu s priateľmi, kolegami.

Žiaľ, tretia vlna koronavírusu na Slovensku – znovu s nepredpokladateľným príbehom – zahatala plány všetkým, ktorí by sa potešili tvorivému babiemu letu v prostredí našej domoviny. A tak aj Paul Stacho prežíva deň za dňom s manželkou Lenou vo svojom dome v Stoney Creek v provincii Ontário v blízkosti Niagarských vodopádov.

Prirodzene, že v dramaturgii dňa nemôže za každého počasia chýbať dotyk s očarujúcim prostredím, najmä v čase, keď sa sfarbuje do jesennej palety. Viac vari dodávať k jedinečnosti prírodných krás Kanady dodávať netreba, najvýstižnejšie túto črtu charakterizujú fotografie Paula Stacha. S ozajstnou výnimočnosťou, o ktorej Pali stroho, no s o to väčším nadšením v maili zvestoval: „Štyridsať rokov som sa potuloval v ontárijských lesoch, ale nikdy doposiaľ sa mi nepodarilo nájsť dubáky. Až teraz… Naša radosť s Lenou bola o to väčšia, že sa nám už minuli doslova strategické zásoby sušených hríbov zo Slovenska. Pochutili sme si na nich v poslednej vianočnej kapustnici. A teraz to ohromné šťastie, priam zázrak. Napokon, posúďte sami – aké šťastie sa na nás usmialo…,“ pochválil sa Paul Stacho.

Z hubárskych „dubáčikovských“ úlovkov Paula Stacha a jeho manželky Leny sa, prirodzene, tešíme aj my, ktorí už-už hľadíme v ústrety veľkej hubárskej sezóny v slovenských lesoch. Napokon, tí „totálni hubári“ v nich majú miesta, ktoré by zatajili aj pred najlepším susedom. Je to už raz tak, Slovákov naozaj – a nielen doma, ale aj vo svete, zdobí príjemný prívlastok „hubárskeho národa“.

ĽUDO POMICHAL

FOTO: PAUL STACHO – Stoney Creek

Ontário – Kanada