Do kín vstúpil unikátny dokument Karel o poslednom roku života legendy populárnej hudby Karlovi Gottovi. Viackrát odložená snímka mala 9. novembra 2021 slávnostnú premiéru v bratislavskom kine Cinemax v Bory Mall za prítomnosti tvorcov, spevákovej manželky Ivany a pozvaných hostí.

„Karel mal k Slovensku veľmi vrelý vzťah. Chodil sem veľmi rád, nielen pracovne a iste by si prial, aby dnešný večer bol oslavou života, aby ste neboli smutní. Želal by si, aby ste sa bavili a spomínali naňho s láskou,“ povedala pred uvedním filmu do života Ivana Gottová. Poďakovala sa realizačnému tímu, ale aj generálnemu partnerovi filmu Milanovi Fiľovi za jeho dlhoročnú podporu, priateľstvo a priazeň.

Dlhoočakávaný dokument zamieril do kín po celom Slovensku, medzi fanúšikov. V Českej republike, kde mala snímka premiéru pred mesiacom, zaznamenala obrovský záujem, do kín prilákala do dnešných dní viac ako 330-tisíc divákov.

Pod filmom je podpísaná renomovaná režisérka Olga Malířová Špátová, ktorá nakrúcala portrér Karla Gotta počas posledného roka jeho života. Vďaka jeho otvorenosti vznikol osobný až intímny pohľad na jeho tvorbu a život. Vo filme ho sprevádza jeho manželka Ivana a k nim sa pridávajú aj dcéry Charlotte Ella a Nelly Sofia. S Karlom Gottom v jeho poslednom životnom období účinkovali na jeho koncertoch, Charlotte spievala a Nelly tancovala.

Nakrúcať sa začalo v čase, keď sa mnohonásobný držiteľ ocenenia Zlatý Slávik dozvedel, že zákerná choroba sa opäť hlási o slovo. Vyhliadky nie sú optimistické a Karel Gott sa rozhodne nesmútiť, ale užiť si zostávajúci čas na maximum. A to spolu s divákmi a fanúšikmi, pre ktorých vo filme rekapituluje jednotlivé životné etapy. Spomína na chvíle obrovskej slávy doma aj v zahraničí, vysvetľuje, prečo sa rozhodol neemigrovať. Otvorené výpovede sprevádzajú nesmrteľné pesničky a archívne zábery. Opisuje aj obdobie normalizácie, počas ktorej podpísal Antichartu a hodnotí, čo bolo z dnešného pohľadu správne, čo nie, čo by urobil inak.

Karel Gott sa vyjadruje aj k rodinným vzťahom, prečo sa neoženil v mladšom veku a odkrýva vzťah s nemanželskou dcérou Luciou, ktorá v dokumente vystupuje tiež. Spolu so svojmi deťmi, vnukmi Karla Gotta. S kamerou za chrbtom sa vydáva na miesta, ktoré boli v jeho živote kľúčové. Divák tak nazrie do pražskej vily Na Bertramce, stane sa súčasťou rodinných Vianoc na chalupe a nakoniec navštívi s Karlom Gottom aj dedinku, kde vyrastal a kam ho to na sklonku života ťahalo. V celom filmovom portréte nechýba Karlov povestný nadhľad a humor.

Film vznikol vďaka podpore Slováka Milana Fiľa, ktorý bol nielen jeho dlhoročným podporovateľom, ale aj osobným priateľom. „Dovolím si tvrdiť, že v posledných rokoch sa náš vzťah vyvinul do skutočného priateľstva. V minulosti sme spolu dokonca trávili dovolenky. Pamätám si na každú chvíľu s ním a spomienky na neho mi zostanú navždy v srdci,“ hovorí Milan Fiľo. „Celý život som obdivoval maestra Gotta a preto som sa rozhodol podporiť nakrúcanie filmu Karel. Prepája dve z mojich najväčších vášní a ambícií – umenie, jeho podporu a zachovanie Karlovho odkazu pre všetkých a navždy,“ vraví Milan Fiľo, priateľ Karla Gotta.

OUR MEDIA SR – Adteam

 

DO VAŠEJ POZORNOSTI:

Karel sa dokázal postaviť k slabým miestam svojho života, hovorí režisérka dokumentu o Gottovi

Režisérka Olga Malířová Špátová v rozhovore pre TV Pravda o tom, aký mal Karel Gott vzťah ku Slovensku, ako ho neopúšťal ani v ťažkých chvíľach čierny humor, o jeho láske k dcéram aj o tom, ako sa postavil k slabým miestam jeho života týkajúcich sa politiky.

https://koktail.pravda.sk/z-obrazovky-i-spoza-nej/clanok/606942-karel-sa-dokazal-postavit-k-slabym-miestam-svojho-zivota-hovori-reziserka-dokumentu-o-gottovi/