Ján Beláni má 88 rokov, narodil sa v obci Pivnica vo Vojvodine a koncom 50-tych rokov odtiaľ emigroval do Austrálie, napriek tomu sa cíti byť stále Slovákom. V sobotu 26. augusta 2023 bol Ján Beláni hosťom rozhlasovej relácie Hosť sobotného Dobrého rána.
Väčšinu života prežil v austrálskom meste Lavertone a je to v tejto krajine jeden z najúspešnejších podnikateľov slovenského pôvodu. Je staviteľ a okrem obytných domov, či spoločenských a kultúrnych budov postavil v Austrálii aj Slovenský dom, slovenskú školu, či evanjelické kostoly a inštitúcie. Staval aj v Novej Guinei, Tanzánii, Keni, či v Južnom Sudáne a to často za peniaze, ktoré zarobil on sám.
Za svoju prácu od jej veličenstva kráľovnej Alžbety II. získal najvyššie štátne vyznamenanie Rad Austrálie za zásluhy a dlhoročnú filantropickú činnosť. Hovoriť s Katou Martinkovou bude aj o jeho zbierke vôd z riek, pri ktorých sa zdržal na svojich cestách po svete, o vnúčatách, s ktorými rád trávi čas, či o skoku padákom, ktorý absolvoval ako 85-ročný.
Rozhovor s Jánom Belánim si môžete vypočuť v podcaste RTVS Hosť sobotného Dobrého rána:
alebo na webe RTVS v dlhšej verzii s hudobnými vstupmi:
Viac o jeho živote si môžete prečítať aj na webovom portáli kulpin.net:
https://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/7816-hrdy-slovak-v-cudzine-na-ktoreho-sme-vsetci-hrdi
Foto: Kulpin.net