V najnovšej Slovenskej mozaike, relácii Rádia Zet so zaujímavými Slovákmi a o Slovensku, sa moderátorka Viera Kučerová rozprávala s Petrom Juščákom.

Spisovateľ Peter Juščák sa venuje próze, literatúre faktu i rozhlasovej tvorbe. Vo svojich dielach reflektuje nielen súčasnosť, ale mapuje aj osudy ľudí, ktorých na konci druhej svetovej vojny odvliekli do sovietskych gulagov. Zameriava sa aj na tragické udalosti na Balkáne. Okrem ceny Ivana Krasku za debut je  Peter Juščák držiteľ Prémie SC P.E.N. za rok 2001 za knihu Odvlečení a hlavnej ceny Asociácie organizácií spisovateľov Slovenska (2014) za dokumentárnu beletriu …a nezabudni na labute!

Zavlečenie občanov Československa do sovietskych pracovných táborov bolo v totalitnom režime dlho zamlčované a skresľované. Po knihe Petra Juščáka Odvlečení a Nezabudni na labute, vyšla koncom decembra 2023 na Slovensku nová autorova kniha Desaťkrát Gulag.  Čerpá z nových poznatkov a podrobnejšie zobrazuje desať osudov , desať príbehov nevinných obetí,  deportovaných do pracovných táborov v Sovietskom zväze.

Reláciu si môžete vypočuť z archívu na:
https://bonafideos.cz/content/slovensk%C3%A1-mozaika-so-spisovate%C4%BEom-petrom-ju%C5%A1%C4%8D%C3%A1kom-0

 

Slovenskú mozaiku pripravuje BONA FIDE z.s. s podporou Úradu vlády ČR a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.