Festival PRAHA SRDCE NÁRODOV aj počas svojho 26. ročníka poukázal na to, že hudba, spev a tanec sú univerzálnym jazykom pre porozumenie. Od 30.mája do 3. júna 2024 sa pražským divákom tancom a spevom predstavilo 21 národností. Na javisku sa tak striedali rytmy španielskeho flamenca s africkými bubnami, ukrajinskými kolomyjkami, írskym stepom, pozdišovkým čardášom, myjavskou starobapskou či starobylými kaszubskými tancami. 

Podujatie ponúklo programy ako napríklad Oživené tradície, medzinárodná škola tanca a spoločenský večer, tradičné Defilé – sprievod zúčastnených súborov po Starom meste, Prehliadku tradičných odevov z celého sveta či Folklórny maratón. Nechýbala ani sv. omša za porozumenie medzi národmi v kostole Nejsv. Salvátora a koncert duchovnej hudby a piesní. Vyvrcholením festivalu bol Galakoncert s názvom Život a láska v Divadle na Vinohradech.

Medzinárodný festival Praha srdca národov vznikol v roku 1999 ako pokus o zmierenie vznikajúcich a množiacich sa národných konfliktov vo svete. Ide o najväčšie spoločné podujatie národnostných menšín v ČR, organizátormi sú slovenské krajanské organizácie ASOCIACE ETNICA a ASOCIACE LIMBORA v spolupráci s Hlavným mestom Praha. Okrem prehliadky spolkov a folklórnych súborov v uliciach českého hlavného mesta sú súčasťou festivalu už tradične aj hudobné, tanečné a spevácke vystúpenia, tvorivé dielne, prehliadky krojov, remesiel či školy tancov. Vrcholom programu je sobotný galaprogram v Divadle na Vinohradoch.

Text a foto: ETNICA