Autor: Marián Pauer
Názov knihy: Koruna pre kráľovnú – Sochár Arthur Fleischmann – návrat domov
Kategória: monografia
Štát: Spojené Kráľovstvo VB
Vydavateľ: Merkúr Print
Miesto: Bratislava
Rok vydania: 2002
Jazyk: slovenský a anglický
Počet strán: 110
ISBN: 80-967754-5-6

Publikácia monografického charakteru vydaná k výstave v Galérii mesta Bratislavy roku 2002 v rámci projektu Henkel Slovensko Slovensku, ktorý od roku 1999 každoročne predstavuje známe osobnosti sveta kultúry, ktoré sa preslávili v zahraničí a ich rodné korene siahajú na Slovensko.

Pri tejto príležitosti otvorili stálu expozíciu Arthura Fleischmanna na Bielej ulici 6 v Bratislave, kde umelec žil so svojimi rodičmi. Autor charakterizuje sochársku tvorbu, uvádza životopis dokladaný fotografiami a reprodukuje desiatky sochárskych diel významného bratislavského rodáka. Arthur Fleischmann sa narodil 5. júna 1896, roku 1921 absolvoval Lekársku fakultu Karlovej univerzity v Prahe, kde pokračoval v štúdiu na Akadémii umenia a neskôr vo Viedni. Žil v Sydney, kde získal austrálske štátne občianstvo, roku 1948 sa na štyri desaťročia usadil v Londýne. Radia ho medzi inovátorov sochárskeho umenia, bol priekopníkom vo využívaní netradičných materiálov (perspex, plexisklo), tvoril portréty významných osobností. Zomrel 2. marca 1990 v Španielsku.

Marián Pauer o ňom na úvod monografie napísal: „Putoval šírym svetom a svojím najvnútornejším JA. Zostal sám sebou v horúčavách juhoafrických dní, v exotických týždňoch a mesiacoch na Bali, rovnováhu nestratil ani u protinožcov, ako zvykneme vravieť Austrálčanom, a svoje miesto na slnku našiel napokon i na kráľovských Ostrovoch.“

Odkazy:
http://www.fleischmann.org.uk/
http://www.henkel.sk/cps/rde/xchg/henkel_sks/hs.xsl/171_SKS_HTML.htm
http://mesto.sk/prispevky_velke/bratislava/navratsocharaafl1038232740.phtml