Trvanie: 20.08.2021
Miesto: Slovenský dom
Mesto/obec: Praha
Štát: Česká republika

Mesiac po nečakanom odchode 81-ročnej legendy slovenského herectva a humoru Milana Lasicu z tohto sveta priamo na javisku pri tretej ďakovačke po slovenskom tangu „Ja som optimista“, sa na jeho počesť konala v Slovenskom dome v Prahe pietna akcia. Zaspomínali na neho okrem iných aj slovenský veľvyslanec v Prahe Rastislav Káčer či hereckí kolegovia Jiří Suchý a Luděk Sobota. Takmer deväťdesiatročný Jiří Suchý zaspieval tiež s obrovským ohlasom nabitého hľadiska so sprievodom riaditeľa orchestra divadla Semafor, klaviristu Jiřího Jana Nepomuka Svobodu a gitaristu Vladimíra Vandrovca niekoľko skladieb.

Diváci zhliadli samozrejme tiež video –  a audio ukážky z diela Milana Lasicu, slovenské tangá v českom podaní zazneli aj vďaka pesničkárovi Václavovi Smolkovi, ktorý v Slovenskom dome každomesačne uvádza česko-slovenský hudobno-literárny program Šuplík Václava Smolku. Večerom sprevádzal predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí a riaditeľ Slovenského domu v Prahe Vladimír Skalský, autor scenára celého večera, spoločne s predsedníčkou Slovensko-českého klubu Naďou Vokušovou.


KTO BOL MILAN LASICA

Milan Lasica sa narodil vo vojnových časoch, 3. februára 1940 vo Zvolene, odkiaľ pochádzala jeho matka. Otec bol bankovým úradníkom, a keďže niekoľko mesiacov po Milanovom narodení dostal lepšie pracovné miesto v Tatra banke, presťahovali sa do Bratislavy. Tu Milan Lasica prežil väčšinu svojho života a považoval sa vždy za Bratislavčana.

Komunistický prevrat vo februári 1948 zasiahol aj jeho rodičov:  Jeho otec prišiel o zamestnanie, pretože Tatra banku zrušili. Tieto udalosti ovplyvnili aj osobný život manželov Lasicovcov – rozviedli sa.  Vtedy mal malý Milan iba desať rokov a neniesol to vôbec dobre.  eho matka Edita si našla nového partnera a malého chlapca poslala do Pliešoviec neďaleko Zvolena, kde žil so svojou starou mamou a otcovou sestrou Jolankou, ktorá nemala deti. Jeden rok tam aj chodil do školy. Vzdala sa syna, čo bolo vtedy netradičné. Neskôr si matka vzala druhého manžela, Mateja Weselého – ešte v ten istý rok, ako sa rozviedla. Keď bola v šiestom mesiaci tehotenstva s Milanovou nevlastnou sestrou Veronikou, syna si vzala opäť k sebe do Bratislavy. Napriek peripetiám mal Milan Lasica až do jej smrti so svojou matkou Editou Weselou, ktorá zomrela koncom roku 2007 ako 92-ročná, dobrý vzťah.

Milan Lasica vyštudoval dramaturgiu so zameraním na divadlá malých foriem na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Už počas štúdia začal vystupovať v Tatra revue, kde spolu s Júliusom Satinským predvádzali svoje autorské dialógy. V rokoch 1964-67 pracoval ako dramaturg Československej televízie, v rokoch 1967 – 70 bol členom Divadla na Korze v Bratislave, ktoré bolo následne zatvorené a Lasica so Satinským dostali zákaz umeleckej činnosti. V rokoch 1970 – 72 pôsobil v divadle Večerní Brno, 1972 – 78 v spevohre Novej scény v Bratislave a od roku 1978 bol členom činohry Novej scény. Od roku 1982 bol umeleckým šéfom Štúdia S, ktoré vedie dodnes.

Zahral rad mimoriadnych filmových rolí, v českom kontexte treba zvlášť vyzdvihnúť filmy ako „Vážení přátelé, ano“, „Srdečný pozdrav ze zeměkoule“, či „Saturnin“. Bol tiež prakticky reinkarnáciou Františka Kryštofa Veselého, s Bratislava Hot Serenaders naspieval jeho slávne slovenské tangá.

 

X                          X                          X

 

To všetko sa na večere v Slovenskom dome v Prahe, spoluorganizovanom Slovensko-českým klubom, ČeskoSlovenskou scénou, Obcou Slovákov v ČR a Združením Slovákov v Prahe, zaznelo. Mimochodom, po oficiálnom ukončení sa uskutočnila akási neoficiálna after-party, najmä vďaka Vladimírovi Vandrovcovi a prítomným speváčkam a spevákom.

V. S.