Aj napriek tomu, že naši krajania žijú a tvoria v špecifických koronavírusových a pandemických podmienkach a opatreniach, keď počet návštevníkov musí byť obmedzený a usporiadateľ je povinný kontrolovať Covid-certifikáty, Slovákom vo Švajčiarsku sa podarilo zorganizovať veľmi pekné podujatie. Informuje nás o tom Renata Krempaská z Folklórneho súboru Kolečko, ktorý sa v sobotu 2. októbra 2021 prezentoval pozoruhodnou výstavou slovenských krojov v Zürichu – Riesbach.

Členovia FS Kolečko výstavu starostlivo pripravovali už niekoľko týždňov vopred. Patrila k tomu nielen príprava krojov a figurín, ale aj zostavovanie informatívnych textov o každom vystavovanom kroji, či hudobné, tanečné a spevácke vstupy. „V sobotu popoludní sme originálne a bohato vyšívané kroje naaranžovali na figuríny a vkusne pridali s ďalšie doplnky: valašky, zbojnícke opasky, mužské klobúky, vyšívané kožušteky, šatky, obrusy. Vystavovali sme kroje z Detvy, Ábelovej, Heľpy, Plachtiniec, Važca, Púchovskej doliny, Myjavských kopaníc. Nechýbali ani krásne kroje zo Ždiaru a Lendaku,“ informuje Renata Krempaská.

„Návštevníci si mohli z priloženého popisu ku krojom precitať informácie o slovenských regiónoch, dozvedieť sa o charakteristických črtách ženského a mužského kroja a prelistovať knižky o ľudových odevoch. Súčasťou výstavy boli hudobné, spevácke a tanečné vystúpenia, ktoré boli tematicky rozdelené na tri časti: 1) západné a južné Slovensko: Myjava a Tekov, 2) východné Slovensko, 3) stredné Slovensko. Naša moderátorka hosťom vtipne a zaujímavo porozprávala o krojoch a tanečnici sprevádzaní ľudovou hudbou a spevom predviedli tance z uvedených regiónov.

Hostia si pochutnali na korbáčikoch, pareničkách, údenej klobáske a zákuskoch. Pochvaľovali si, aké zaujímavé, rôznorodé a poučné podujatie navštívili. Sme hrdí, na naše klenoty a vážime si, že ich môžeme predvádzať našim krajanom a švajčiarskym priateľom. FS Kolečko by sa chcel touto cestou poďakovať Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí za poskytnutú dotáciu na naše podujatie.“

 

RENATA KREMPASKÁ, FS Kolečko

Zürich – Riesbach