Natáčanie filmu Possonia o vedute Bratislavy na jednom z najvýznamnejších florentských palácov, ktorý vzniká na základe výskumu slovenskej historičky žijúcej v Taliansku Ivany Kvetánovej a archeologičky Margaréty Musilovej, sa blíži k úspešnému záveru.

Film vzniká v nadväznosti na knihu Ivany Kvetánovej a Margaréty Musilovej Veduta Bratislavy vo Florencii z roku 2019, ktorá podrobne vysvetľuje príbeh za vznikom nástennej maľby Bratislavy zo 16. storočia v talianskej Florencii. Ide nielen o jedno z mála známych vyobrazení Bratislavy za hranicami Slovenska, ale i o jednu z najstarších zachovaných vedút tohto mesta vôbec. Maľba vznikla pri príležitosti sobáša Francesca (Františka) de Medici s Giovannou d´Austria (Janou Rakúskou), sestrou Maximiliána II. prvého uhorského kráľa korunovaného v Bratislave (Possonii) v roku 1565. Freska Bratislavy, ukrytá pod nápisom Possonia alebo Posonium zdobí steny prvého tzv. Michelozzovho nádvoria florentskej radnice Palazzo Vecchio.

Nakrúcanie filmu pokračuje ďalej, podľa plánu by mal štáb v dňoch 11. až 15. októbra pracovať na Slovensku, v Bratislave a v Kremnici. V Bratislave režisér filmu Daniel Dluhý aj kameraman Marek Kováč, následne do konca októbra 2022 sa bude natáčať priamo vo Florencii.

Tento projekt je podporený dotáciou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Rozhovor s historičkou Ivanou Kvetánovou pre časopis Forbes nájdete na tomto odkaze:
https://www.forbes.sk/historicka-kvetanova-bratislava-ma-reklamu-v-centre-florencie-uz-takmer-500-rokov/