V dôsledku finančnej krízy v roku 2008 sa život Vanessy O´Brienovej odrazu obrátil hore nohami. Po rokoch na poste medzinárodne úspešnej manažérky sa jej kariéra zrútila ako domček z karát a ona začala hľadať nový zmysel života. Rozhodla sa pre celkom nepravdepodobný cieľ: vyliezť na Mount Everest. Jej príbeh si vďaka vydavateľstvu Artis Omnis môžete prečítať v slovenskom vydaní Do výšin.

O dva roky neskôr zastala na vrchole sveta. A odtiaľ pokračovala ďalej.

Už ako tínedžerka dobre vedela, čo znamená sama na vlastnú päsť tvrdo drieť a pretĺkať sa životom po tom, ako utrpela zničujúcu stratu, ktorá jej rozbila rodinu. Vanessa počas horolezeckých výstupov ako dobrodružka zisťovala svoje možnosti a hranice, až z nej vyrástla prieskumníčka s vysokohorským nadhľadom na meniaci sa svet – a s novým poslaním podeliť sa o svoje znalosti a vášeň s ľuďmi na celom svete. Vanessina cesta, vyrozprávaná srdečne a s humorom, ktorá viedla z amerického predmestia až do Zóny smrti na Evereste, oba póly Zeme, a napokon na najnebezpečnejší vrchol K2, je príbehom o odolnosti, vyššom cieli a odvahe prekonať každú prekážku.

„Som tým, kým som, pretože som od svojich slovenských starých rodičov dostala veľa lásky. Pestovali vo mne zvedavosť, nádej a vieru. Spolu so zmyslom pre humor išlo o jedny z mojich najlepších nástrojov na prežitie.“ Vanessa O´Brienová

 

O autorke:

Vanessa O´Brienová je americko-britská horolezkyňa, prieskumníčka, obhajkyňa ľudských práv, bývalá obchodná manažérka. Po dosiahnutí najvyšších štítov každého kontinentu, oboch pólov i najhlbšieho bodu Zeme – dna Mariánskej priekopy – ustanovila niekoľko Guinessových svetových rekordov. Vanessa je členkou Kráľovskej geografickej spoločnosti a držiteľkou viacerých medzinárodných ocenení. So svojím manželom Jonathanom žije v New Yorku a v Londýne. Jej predkovia z matkinej strany pochádzali zo Slovenska.

Prečítajte si ukážku z knihy: DO VÝŠIN – ukážka (.pdf)

 

Svetové ohlasy na knihu:

„Vzrušujúce… Čitateľ priam zhltne O’Brienovej senzačný a elektrizujúci príbeh.“ – týždenník PUBLISHERS WEEKLY

„Mimoriadne citlivý a dojemný príbeh.“ – sir Humprey Wakefield, člen Kráľovskej geografickej spoločnosti

„Osviežujúco a skvele napísaný príbeh Do výšin je vzácnou zmesou dobrodružstiev, z ktorých sa človeku zatají dych, a silnej sebareflexie jednej z najlepších amerických horolezkýň.“ – Johanna Garton, autorka knihy Okraj mapy (Edge of the Map)

„Úchvatná, úprimná a osviežujúca kniha, plná slobodomyseľných dobrodružstiev, humoru a hlbokých myšlienok, ktorá poskytne inšpiráciu každému, kto jednoducho sníva o tom, že vykročí za svojím cieľom.“ – sir Chris Bonington, svetoznámy horolezec a medzinárodne predávaný autor knihy Výstup (Ascent).

„Ernest Shackleton už viac než pred sto rokmi vymenoval kvality, ktoré by mal mať každý prieskumník: optimizmus, trpezlivosť, idealizmus spojený s predstavivosťou, a odvahu. Vanessine kvality sú ozaj veľmi podobné.“ – Alexandra Shackleton, vnučka sira Ernesta Shackletona.

Viac info o autorke: www.vobonline.com

 

KTO JE VANESSA O´BRIENOVÁ?
Vanessa O´Brienová je Američanka so slovenskými koreňmi, ktorá sa zaradila medzi najvýznamnejších horolezcov sveta. Vystúpila na 14 osemtisícoviek, zdolala tzv. Korunu Zeme, čiže sedem najvyšších vrcholov na jednotlivých svetadieloch. Dosiahla Južný aj Severný pól a najhlbší bod na Zemi – dno Mariánskej priekopy. Pred rokom letela na hranicu zemskej atmosféry Zeme vo vesmírnej kapsule Jeffa Bezossa. To všetko sa jej podarilo v priebehu posledných 14 rokov. Predtým pracovala ako manažérka na medzinárodných pozíciách v bankovom sektore. No vo svojich 44 rokoch stratila prácu v dôsledku svetovej finančnej krízy, čo bol pre ňu akýsi medzník a zároveň impulz k úplnej životnej zmene. Na Slovensko prišla počas októbra uviesť preklad svojej knihy Do výšin, v ktorej opisuje túto dobrodružnú zmenu života. Vanessa zároveň pátrala po svojich predkoch z východného Slovenska.

O ČOM JE KNIHA DO VÝŠIN?
Kniha DO VÝŠIN opisuje strhujúci životný príbeh americko-britskej horolezkyne Vanessy O´Brienovej. Približuje však nielen jej horolezecké expedície, ale aj osobný život, ktorý je rovnako nesmierne zaujímavý, ako aj dramatický. Vanessa pracovala vo vysokých manažérskych pozíciách v bankovom sektore, a to dokonca na medzinárodnej úrovni. Keď však v roku 2008 vplyvom finančnej krízy prišla o prácu, nové životné poslanie našla práve v zdolávaní lezeckých a iných extrémnych výziev. Vo svojej knihe hovorí o svojich úspechoch, ale aj o pokore a odpustení. Otvára nám dvere do súkromia, do tajov tohto športového majstrovstva, ale pozýva aj k zamysleniu o postavení žien v tomto vyslovene mužskom svete, akým horolezectvo stále je.

ČO VŠETKO SA VANESSE O´BRIENOVEJ PODARILO ZDOLAŤ?
Ten výpočet je skutočne dlhý. Vanessa je držiteľkou šiestich Guinessových rekordov.
o Najrýchlejšia žena, ktorý vystúpila na Korunu Zeme (za 295 dní).
o Prvá žena, ktorá dosiahla najvyšší (Everest) a aj najhlbší (Challengerská hlbočina (= dno Mariánskej priekopy) bod na Zemi.
o Prvá žena, ktorá uskutočnila výzvu Štyri póly: Everest, Challengerská hlbočina (= dno Mariánskej priekopy) Severný aj Južný pól.
o Prvý človek, ktorý dosiahol bod, ktorý je od zemského jadra najvzdialenejší (štít Chimborazo v Ekvádore = vďaka polohe na rovníku a sploštenému tvaru Zeme), aj ktorý je k zemskému jadru najbližší (Challengerská hlbočina).
o Prvá britská aj americká občianka, ktorá úspešne dosiahla vrchol K2, druhý najvyšší štít na Zemi, vo veku 52 rokov. Vanessa viedla pritom dvanásťčlenný tím a na vrchol vyniesla vlajku organizácie OSN Ženy.
o Prvá žena, ktorá dosiahla maximálne limity na súši, v mori aj vo vzduchu (výzva Explorer’s Extreme Trifecta) na suborbitálnej vesmírnej misii Blue Origin NS-22.

PREČO SA ROZHODLA PRÁVE PRE HOROLOEZECTVO A VôBEC ZDOLÁVANIE EXTRÉMNYCH VÝKONOV?
V knihe Do výšin opisuje, ako hľadala nový životný cieľ, keď prišla o pracovné miesto obchodnej manažérky v dôsledku finančnej krízy v roku 2008. Totiž, Vanessa pracovala od svojich 15 rokov – vzhľadom na rodinné pomery si musela privyrábať už ako študentka. Preto keď nastala situácia, že sa po rokoch ocitla po prvý raz bez pracovného naplnenia, úplne prirodzene si kládla otázku ako ďalej. Postupne si ujasnila, že chce dosiahnuť niečo odvážne, merateľné a nemalo by to nijako súvisieť s financiami. Nápad na vrchol Mount Everestu vyšiel z úst kamarátky, no Vanessu okamžite nadchol.

AKO SA JEJ TO NAPOKON PODARILO? PREDSA LEN, DOVTEDY S LEZENÍM NEMALA ŽAIDNE SKÚSENOSTI.
Vanessa je ohromne húževnatá a navyše ku všetkému pristupuje mimoriadne zodpovedne. Príprave venovala všetko, plne sa podriadila potrebám a nárokom, aké si tento cieľ vyžaduje. Paradoxne, ukázalo sa, že aj v extrémnych podmienkach Himalájí dokáže zužitkovať svoje manažérske zručnosti – či už ide o tímovú spoluprácu, vyjednávanie, vyhodnocovanie rizík a podobne. Navyše, v istom zmysle majú tieto dva svety – finančný aj lezecký – spoločné aj to, že sú vyslovene mužské. Ešte v tom bankovom svete – si Vanessa vytvorila tvrdý pancier, ktorý jej pomáhal. Píše: „Počas predchádzajúcich dvadsiatich rokov, keď som striedavo zaznamenávala úspechy a neúspechy v prostredí ovládanom mužmi a egom, vyvinula som si pancier tvrdší než priemerný pásavec. Keď niekto zranil moju hrdosť, prežila som a išla ďalej.“

Aj počas výstupov okúsila neúspechy, veď Mount Everest aj K2 zdolávala na niekoľko pokusov. Raz po ceste ochorela, inokedy expedícii neprialo počasie, prípadne ich takmer zasypala lavína. Na K2 videli trčať zo snehu končatiny horolezcov, ktorí tam zahynuli, takže Vanessa si celú cestu uvedomovala, že kráča po hranici života a smrti. Avšak ako píše vo svojej knihe DO VÝŠIN: „Neúspech vás nakopne do zadku a povie vám, aby ste sa prebrali, ďalej sa snažili a objavovali nové územia. V stávke je veľmi veľa. Riskujete neúspech, pád aj to, že sa strápnite. Riskujete, že na tej hore zomriete. No keď zostanete doma, riskujete, že zomriete bez toho, aby ste čo i len počuli, čo vám vaša hora chcela povedať. Riskujete, že sa nikdy nedozviete, čoho ste schopný. Sebavedomie mudrca pochádza zo skúsenosti, nie z pýchy. Nadobudnúť múdrosť znamenalo pre mňa vyliezť na viac hôr.“

VANESSA O´BRIENOVÁ SVOJE VÝKONY NEROBÍ LEN TAK SAMA PRE SEBA. SPÁJA ICH ZAKAŽDÝM AJ S URČITÝM POSLANÍM.
Vanessa svoje expedície spája aj s výskumom, ktorý je všeobecne prínosný. Napríklad na K2 odobrala vzorky ľadu z ľadovca, ktoré sa mohli potom analyzovať, aby sa zistilo, či sa v nich objavia čiastočky olova a ak áno, tak aké. Ukázalo sa, že udalosti ako sovietske nukleárne testy v šesťdesiatych rokoch či nukleárna katastrofa v japonskej Fukušime v roku 2011 zamorili ovzdušie čiastočkami olova, ktoré cestovali atmosférou a zachytávali sa v ľadovcovom ľade. Dokonca bolo možné označiť dátumom každú vzorku a spoločne tak vytvorili rukolapnú ukážku našej meniacej sa klímy. Veľmi dôležité bolo napríklad aj mapovanie terénu na dne Mariánskej priekopy, keď sa vďaka meraniam počas tejto expedície zaznačili isté nerovnosti a členitosť. No a v neposladneom rade je dôležitá aj humanitárne stránka Vanessiných výprav. Je totiž ambasádorkou organizácie OSN ŽENY, Červeného kríža a ďalších.

NAPOKON JE DRŽITEĽKOU AJ VIACERÝCH OCENENÍ.
• Držiteľka čestného vyznamenania od snemu štátu New York (2021) za podporu nepálskej komunity a za boj proti klimatickej zmene,
• držiteľka ocenenia od pakistanského prezidenta (2020) za služby v oblasti vzdelávania a športu,
• držiteľka ocenenia Prieskumník roka od Spoločnosti vedeckého prieskumu (SES, Scientific Exploration Society) (2018).
• Obhajkyňa ľudských práv v oblasti klímy, rovnoprávnosti, vzdelávania a ochrany zdravia žien.
• Členka Kráľovskej geografickej spoločnosti (Royal Geographical Society, RGS) a čestná členka dozornej rady spoločnosti SES.
• Vedecká prieskumníčka, ktorá mapuje oceánske dno a odoberá vzorky vody, vyhodnocuje zdravotné riziká acetazolamidu, odoberá vzorky ľadovca za účelom skúmania obsahu rádiogénnych izotopov a ustupovania ľadovcov.

JEJ SLOVENSKÍ PREDKOVIA
Prarodičia z matkinej strany pochádzali z trojuholníka medzi Košicami, Prešovom a Michalovcami. Do Spojených štátov amerických emigrovali v roku 1878. Boli to pôvodne poľnohospodári, ktorí nemali síce veľa peňazí, ale zato pestovali silné hodnoty a nelenilo sa im tvrdo pracovať. Mali odvahu riskovať, znášať krátkodobé dôsledky zlých pracovných podmienok a odlúčenie od svojich rodín, aby vybudovali lepšiu budúcnosť. Prastarí rodičia sa prisťahovali do Pensylvánie, kde muži pracovali v tamojších baniach. Vanessa si vytvorila silné puto k svojej starej mame, ktorá ju ako malú vychovávala. Starala sa o ňu, kým boli rodičia v práci, vodila ju do slovenského kostola, Vanessa spomína, ako obdivovala jej samostatnosť a schopnosť so všetkým si poradiť. Stará mama jej tiež rada rozprávala rôzne príbehy. Ako som mala možnosť Vanessu spoznať, mám pocit, že po svojej starej mame toho zdedila naozaj veľmi veľa. Napokon, ako aj ona sama píše: „Som tým, kým som, pretože som od svojich slovenských starých rodičov dostala veľa lásky. Pestovali vo mne moju zvedavosť, nádej a vieru. Spolu so zmyslom pre humor išlo o jedny z mojich najlepších nástrojov na prežitie.“