Trvanie: 14.02.2021
Miesto: pravda.sk
Mesto/obec: Bratislava
Štát: Slovensko

Spoločne s Jiřím Hanzelkom prespali na vrchole Cheopsovej pyramídy, filmovali zrodenie sopky, slávnym autom značky Tatra prešli Núbijskú púšť, žili s lovcami lebiek. Okrem Afriky a Južnej Ameriky precestovali Áziu, Oceániu, hovorili s prezidentmi, ďalej s Gagarinom, Hillarym, prešli naprieč Sovietskym zväzom. Zdokumentovali svet. Miroslav Zikmund z legendárnej dvojice Zikmund-Hanzelka sa 14. februára dožil 102 rokov. V denníku PRAVDA ho pripomenula publicistka Bianka Stuppacherová.

Vo februári 2018, počas svojich 99. narodenín, Miroslav Zikmund rezolútne vyhlásil, že s tvorbou končí, pretože „prišiel čas konečne si pred smrťou trochu oddýchnuť“. A žiadosti o rozhovor bude odmietať so slovami „ja už nemám odpovedať, ale oddychovať“.

Režisér a polárnik Petr Horký je dlhoročným Zikmundovým priateľom, spolupracovníkom, autorom celovečerného dokumentárneho filmu „Století Miroslava Zikmunda“ z roku 2014 a spoluautorom knihy s rovnakým názvom z roku 2017. V roku 2000 s ním okrem iných krajín navštívil Srí Lanku a zo spoločného putovania vznikol cestopis i dokument „Sloni žijí do sta let“. Aktualizovaná dotlač o návratoch na ostrov Cejlón vyšla nanovo pri príležitosti stých narodenín Miroslava Zikmunda v roku 2019 v naklada­teľstve Jota.

„Stále sme vo vzájomnom kontakte,“ hovorí pre Pravdu o svojom priateľstve s preživším z dvojice legendárnych cestovateľov, o 102-ročnom Miroslavovi Zikmundovi, Petr Horký (nar. 1973). „Naše stretávanie sa v priebehu rokov prerástlo do nádherného priateľstva naprieč generáciami.“ Spoločne so spisovateľom a s režisérom Miroslavom Náplavom (nar. 1966) po celé roky v pravidelných intervaloch dochádzali do Zlína. Zikmund a Hanzelka ich oslovovali „chlapci“, neskôr „mládenci“ a napokon „páni“. Cesta do Zikmundovej vily na kopci sa dala skrátiť vďaka nenápadnej bránke v jednej časti rozľahlej záhrady. Horký a Náplava od bránky dostali kľúč. Dnes už Miroslav Zikmund na svojom panstve nebýva, odsťahoval sa k milovanej životnej partnerke Márii do centra mesta, ale Petr Horký si svoj modrý kľúč stále uchováva. „Mám ho na krúžku spoločne s ostatnými,“ vraví. „Aj keď ho už nepoužívam, je to pre mňa milé pripomenutie, akoby to bol kľúč od druhého domova.“

Miroslav Zikmund si po celý svoj život, už od detstva, písal denník. Inšpiroval ho mamin denník, ktorá si doň zapisovala, koľko v konkrétny deň ich sliepky zniesli vajec. V Horkého dokumente „Století Miroslava Zikmunda“ legendárny cestovateľ ukázal aj svoje prvé denníky a priznal sa, že niektoré písal stenografiou, aby si mamička nemohla čítať o dievčatách.

S Jiřím Hanzelkom sa stretli ako dvaja maturanti na schodoch Vysokej školy obchodnej na Horskej ulici, kde čakali na zápis na fakultu. Písal sa rok 1938. Toto prvé stretnutie nerozlučnej dvojice Z+H bolo také bezvýznamné, že si to Miroslav Zikmund ani nezapísal do denníka. Petr Horký tie schody pre Miroslava Zikmunda po 75 rokoch našiel aj napriek tomu, že budovu medzitým prestavali.

CELÝ ČLÁNOK ČÍTAJTE NA PORTÁLI DENNÍKA PRAVDA:
https://zurnal.pravda.sk/fenomen/clanok/577739-102-rocny-miroslav-zikmund-zivot-rovna-sa-sucet-nahod/

Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda

Na titulnej fotografii: Cestovateľ a spisovateľ Miroslav Zikmund.
Na snímke vo fotogalérii: Legendárna dvojica Zikmund (vpravo) a Hanzelka (na snímke vľavo) v auguste 1997. Jirka Hanzelka zomrel v roku 2003.