V stredu 1. septembra 2021 sa vo večených hodinách na Niagare na kanadsko-ontarijskej časti Horseshoe ( Konská Podkova)  uskutočnila historická udalosť. Kanadské vodopády boli po dobu 15 minút umelecky laserovo osvetľované v slovenskej trikolóre – v bielej, modrej a červenej.  Teda prvykrát v historii svetoznámych vodopádov – na vyznamný historický deň Slovenskej republiky – na 29. výročie Slovenskej ústavy.

Akciu usporiadalo Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Kanade pod vedením JE pánom veľvslancom Vítom Koziakom z Ottawy.  Prvý septembrový deň na štátny sviatok Slovenka mali v ďalekej cudzine mnohí tunajší krajania a priatelia Slovenska a tiež turisti z celého sveta aj prostredníctvom internetu možnosť zhliadnuť túto nezvyčajnú svetelnú farebnú ilumináciu niagarských vodopádov naživo.

Pôsobím v blízkosti Niagarských vodopádov 40 rokov, no 1. september 2021 sa hlboko zapísal do môjho srdca a do objektívu môjho fotoaparátu. Jedným slovom vydarená a úspešná akcia Ambasády Slovenskej republiky v Ottawe, dobre a dôstojne propagujúca krajinu medzi Tatrami a Dunajom v ďalekej Kanade.

Slovenský bielo-modro-červený šat Niagarských vodopádov zvečnili úspešní fotografi slovenského pôvodu žijúci v Kanade Yuri Dojč a Paul Stacho.  

https://mzv.sk/web/ottawa/spravy/-/asset_publisher/qUcjGk6Falrh/content/niagarske-vodopady-v-slovenskom-sate-oslava-dna-ustavy-v-kanade/10182?p_p_auth=8NLN9kp5&_101_INSTANCE_qUcjGk6Falrh_redirect=%2Fweb%2Fottawa

 

Text a fotografie: Paul Stacho @ Niagara Falls, Ontario, Kanada