„Úspešní Slováci v Kanade“ je názov knižnej publikácie z pera Jozefa Burzu. Ako predseda Slovensko-kanadskej obchodnej komory, ktorá sa venuje ekonomickej spolupráci medzi oboma krajinami, sa rozhodol zmapovať aj život Slovákov, ktorí sa svojou úspešnou prácou zviditeľnili v krajine javorového listu. Kniha však nie je jeho knižná prvotina.

Rozhovor s autorom publikácie, Jozefom Burzom, si môžete vypočuť v archíve Rádia Slovakia International:
https://skrsi.rtvs.sk/clanky/slovaci-vo-svete/325117/uspesni-slovaci-v-kanade

Autormi knihy sú prezident Kanadsko-Slovenskej obchodnej komory Joseph M. Burza a prvý slovenský veľvyslanec v Kanade Anton Hykisch. Publikácia Úspešní Slováci v Kanade je oficiálne podporená spoločnosťou Air Canada, s predslovom od najvyššej predstaviteľky Kanady, Generálnej guvernérky Kanady Michaëlle Jean.

Kniha Úspešní Slováci v Kanade je unikátna tým, že väčšina týchto osobností stále žije a je možné sa s nimi aj skontaktovať a takto inšpirovať mladú generáciu na Slovensku.

V publikácii Úspešní Slováci v Kanade sú uvedene napríklad profily:

Štefana Romana – predsedu Svetového kongresu Slovákov a majiteľa najväčších uránových baní na svete, Ladislava Gudernu – známeho surrealistického maliara, Jozefa Strausa – najlepšie plateného manažéra na svete v roku 2001, Ivana Reitmana – režiséra známych filmov Krotitelia duchov, Dvojičky, Policajt v škôlke, Počkaj, lebo mamička vystrelí; hokejistov Petra Šťastného – člena Hokejovej siene slávy NHL a Mariána Šťastného – ktorý vlastní v Quebec City luxusný hotel a 18-jamkové golfové ihrisko, fotografa Yuriho Dojča – víťaza celosvetovej súťaže Kodak, Ľudovíta Zanzotta – svetovo uznávaného odborníka na bitúmenové materiály, Diany Krall – jazzovej speváčky, dvojnásobnej držiteľky ceny EMMY, Tomáša Schrameka – baletného sólistu, ktorý dlhé roky alternoval so slávnym Rudolfom Nurejevom, ako i s Michailom Barysnikovom, Andrei Kolpaskej – šperkárky, dodávateľky štátnych darov pre Generálnu guvernérku Kanady, Eleny Gregušovej – svetoznámej módnej dizajnérky z recyklovateľného materiálu, ktorú oficiálne podporuje Financial Times a MasterCard, atď.