Športový klub v Petrovci bol založený dňa 13. mája 1923 a práve na sté výročie dobrá vec sa podarila. Monografia 100 rokov futbalu v Petrovci, bola slávnostne prezentovaná dňa 13. mája 2023 v Petrovci. Monografia v rozsahu 232 strán, formátu 23 cm, tlačená v náklade 300 kusov, je vzácnym dokumentom, lebo zachytáva obdobie rokov 1923- 2023. Vydanie monografie podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Kniha je rozdelená na tri kapitoly a obsahuje 212 fotografií. V tretej kapitole je 38 profilov bývalých hráčov, medzi nimi aj Milan Pavkov, ktorý Liverpoolu vsietil 2 góly v Lige majstrov v roku 2018, pri výhre nad Liverpoolom 2:0. Obsahuje napríklad hymnu klubu z roku 1968 a archívne dokumenty. Do monografie svoj príspevok má aj prezident UEFA Alexander Čeferin.

Rozhovor so zostavovateľom, Michalom Spevákom, o publikácii v relácii Zvon v TV Petrovec:
https://www.tvpetrovec.com/denne-relacie/6370-100523.html
https://www.tvpetrovec.com/denne-relacie/6337-140423.html

Na slávnostnom predstavení knihy bola prítomná aj poradkyňa predsedu vlády Slovenskej republiky Iveta Galbavá, predstaviteľ ambasády SR Rastislav Konček, podpredseda ÚSŽZ Peter Prochácka, predseda Matice slovenskej v Srbsku Branislav Kulík, predstaviteľ Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny Ján Pavlis, štátny tajomník ministerstva pre ľudské a menšinové práva a spoločenský dialóg Ivan Bošnjak, recenzent dr. Zoroslav Spevák.

Prítomných bolo 150 hostí, ktorým vydavateľ podelil výtlačky monografie. Monografiu podporili dve mimovládne organizácie: Slováci a spolužitie z Petrovca  a Srbsko slovenské fórum z Belehradu. Prítomným sa prihovorili hostia a bývalý hráči futbalového klubu: Dr. Miroslav Mihaľ, Ján Dýr, Vladislav Fekete, Zoran Lakić, Dragan Brkljač, Ján Pavlis a Svetoslav Majera.

Pri príprave prezentácie zostavovateľ MSCi. Michal Spevák, ináč bývalý hráč klubu, podotkol, že monografia vyšla vďaka podpore ÚSŽZ,  Nadácii SFZ a Národnostnej rade slovenskej národnostnej menšiny. Na predstavení monografie bola mnohopočetná delegácia Slovenského futbalového zväzu na čele s viceprezidentom Jurajom Jánošíkom a členom Výkonného výboru  Tomášom Medveďom. Po slávnostnom predstavení monografie reprezentanti Slovenska navštívili Múzeum Crvene zvezde v Belehrade a Ladislav Petráš poskytol rozhovory pre mnohopočetné médiá v Srbsku a v regióne. Ladislav Petráš dal dva góly na majstrovstvách sveta v Mexiku 1970 proti Brazílii s legendárnym Pelém (1:4) a proti Rumunsku (1:2).

Pozrite si reportáž z podujatia v TV Petrovec, relácia Zvon:
https://www.tvpetrovec.com/denne-relacie/6376-150523.html

Následne bol odohraný exhibičný zápas medzi starými pánmi – legendami Slovenského futbalového zväzu a starými pánmi Crvena zvezda. Pred zápasom slávnostný výkop mal veľvyslanec SR v Srbsku Fedor Rosocha. Zápas sa hral na štadióne Voždovac a po vyrovananom zápase vyhrali červeno biely 3:2 (1:1). Pritom Slovenko malo dve tyče a Crvena zvezda nepremenila penaltu.

Raritou bolo, že za reprezentáciu zo Slovenska chytali brankári:
Michal Baláž zo Starej Pazovy a Ján Ďuga z Petrovca, kým pre Crvenu zvezdu nastúpil Michal Spevák pôvodom z Petrovca.

Raritou, že medzi legendami v reprenzentácii boli aj Vladimír Kinder, ktorý bol prvý Slovák, ktorý hral v anglickej Premier ligue v klube Middlesbrough, a Miloš Glonek – prvý Slovák, ktorý hral v talianskej Serie A v klube Ancona. Okrem iných bol aj Hološko, ktorý hrával v Austrálii v Sydney a v tureckom Bešiktaši.

Zápas bol pôvodne plánovaný v Petrovci, len veľká škoda, že lokálna samospráva v Petrovci nedala štadión, lebo petrovské obecenstvo by si určite takýto darček vychutnalo.

Zostavy tímov:

SFZ: Baláž  – Glonek, Kinder, Pecko, Obšitník, Šimon, Medveď, Semeník,  Hollý, Zvara, Slovák. Striedali: Ďuga, Laurinc, Valachovič, Orabinec, Hološko, Porazík a Had. vedúci mužstva: Juraj Janošík a Ladislav Petráš.

Crvena zvezda: Dišljenković, Marković, Nikolić, Todorović, Kavaja, Krivokapić, Mirković, B. Djurovski, N. Žigić, B. Bošković, Bogavac. Striedali: Mitić, Djaković, J. Krnješevac, M. Spevák.

Vedúci mužstva: Nenad Milosavljević, Zdravko Borovnica.

Po zápase nasledoval tretí polčas, ktorý sponzorovali organizácie Slováci a spolužitie z Petrovca a Srbsko slovenské fórum (SSF) z Belehradu.

Projekt monografie 100 rokov futbalu v Petrovci a exhibičného zápasu je novým základom budúcej spolupráce medzi Slovenskom a Srbskom. V budúcnosti sa budú realizovať rôzne rozvojové projekty v prospech Slovákov v Srbsku.

 

O exhibičnom zápase v Belehrade v srbských médiách:
https://sportklub.n1info.rs/fudbal/fudbal-ostalo/slovaci-u-beogradu/

 

Fotografia: Samuel Slovák a MSci. Michal Spevák, zostavovateľ monografie.