Pred 30 rokmi sa rozpadlo Česko-Slovensko a od 1. januára 1993 Česi a Slováci žijú v dvoch samostatných suverénnych štátoch. Zánik spoločného štátu však neznamenal koniec blízkosti dvoch národov, práve naopak. Pri prekročení štátnej hranice sa Česi na Slovensku a Slováci v Českej republike necítia ako v cudzine, ale radi sa navzájom nazývajú bratmi. Pamätníci si nostalgicky zaspomínajú na život v spoločnom štáte, pre deti a mladú generáciu je to však už len  časť histórie, ktorú sa učia v škole. Avšak väzby, hlavne tie kultúrne a umelecké, sú stále živé. Svedčí o tom aj nová česko-slovenská inscenácia, ktorú uvádza Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov –  Zbojník a Gašparko, v podaní hercov Bratislavského bábkového divadla a královohradeckého Divadla Drak.

Na spoločnú scénu tak prichádzajú postavy, ktoré najväčšmi vystihujú stereotypy našich národných charakterov – za českú stranu zhovorčivý, no i prospechársky Gašparko a za Slovensko odvážny, ale aj patetický Jánošík –, aby spolu zažili dobrodružstvo v majestátnych slovenských horách a rozprávkových českých lesoch. Do bábkovej inscenácie zároveň činoherne vstupujú herci, z ktorých si každý chce presadiť to svoje. Diváci tak sledujú skupinu Čechov a Slovákov, ktorí odrazu musia fungovať v spoločnom priestore.

Nechtěli jsme dělat dějepisné divadlo a naše inscenace ani nechce nastavovat zrcadlo konkrétním historickým situacím a konfliktům. Jsme divadla pro děti a mládež a tuto inscenaci budeme hrát i pro diváky, pro které je rozpad v roce 1993 velmi vzdálen. Proto je užitečné připomínat si a zkoumat fenomén našeho vztahu. Z pragmatického rozhodnutí, které stálo při vzniku Československa, totiž vzniklo něco, co přežilo původní záměr a žije dodnes.“ hovorí Tomáš Jarkovský, spoluautor inscenácie a riaditeľ Divadla Drak.

„Fenomén Česko-Slovenska je dvojznačný, sme bratské národy a naše vzťahy sú výborné, zároveň sa však medzi nami objavujú predsudky a krivdy. Aj byť spolu, aj nebyť spolu. Náš výnimočný vzťah však môže pokračovať bez ohľadu nad rámec štátnosti a práve táto koprodukcia predstavuje príklad živej spolupráce na kultúrnom poli,“ uzatvára Peter Galdík, dramaturg Bratislavského bábkového divadla a spoluautor inscenácie.

Slovensko-česká autorská a dramaturgická dvojica Peter Galdík a Tomáš Jarkovský v autorskom texte pracuje hlavne s typickými črtami oboch našich hrdinov – Jánošíka a Gašparka, ktorí zastupujú národné vlastnosti. Komické situácie rozohrávajú do vtipných výstupov pointovaných v hereckej akcii. Zobrazujú spolunažívanie dvoch národov prostredníctvom emblémových hrdinov z českej a slovenskej strany. Práve na ich povahách ukázali tvorcovia peripetie vzťahu našich národov. V úvodnom entrée principáli Ľubomír Piktor a Milan Hajn vysvetlia spojenie „zapísaný spolok“ v názve inscenácie – oslavujú tým fakt, že prešlo takmer sedem rokov od zápisu slovenského a českého bábkarstva do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

V inscenácii Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko tvorcovia prepojili dobre odpozorované, známe archetypy českých a slovenských hrdinov. Pozreli sa na tému rozdelenia spoločného štátu a vzniku dvoch samostatných republík s nadsádzkou a humorom.

Na vzniku inscenácie spolupracovala česko – slovenská dvojica autorov, dramaturgov a režisérov.  Text inscenácie pripravili  Peter Galdík a Tomáš Jarkovský. O režisérsku stoličku sa delí umelecký šéf Divadla Drak Jakub Vašíček so slovenským režisérom Šimonom Spišákom. Scénu a bábky navrhol scénograf Karel Czech, kostýmy výtvarníčka Tereza Vašíčková a hudbu zložil Daniel Čámský. Predstavia sa členovia oboch umeleckých súborov Ľuboš Janák, Frederika Kašiarová, Ľubomír Piktor, Šimon Dohnálek, Milan Hajn a Pavla Lustyková.

Predstavenie je určené pre deti od 10 rokov a dospelých.

Výnimočnú inscenáciu Zapísaný spolok slovenských a českých bábkarov uvádza: Zbojník a Gašparko chceme uviesť v Prahe, v rámci Festivalu českej a slovenskej tvorby pre deti 6. októbra 2023 v Divadle Palace.

 

Text: Viera Kučerová, BONA FIDE z.s.

Fotografie: Juraj Starovecký