Trvanie: 01.02.2021
Miesto: TASR – TERAZ.SK
Mesto/obec: Bratislava
Štát: Slovensko

Vo veku 73 rokov zomrel slovenský spevák Robo Kazík. TASR informáciu potvrdil Obecný úrad v Topoľčiankach, kde spevák žil. Robo Kazík získal popularitu najmä u poslucháčov staršej generácie, v 90. rokoch účinkoval v úspešnom programe Slovenskej televízie Repete.

Robo Kazík sa narodil 11. mája 1947 v Topoľčiankach. Absolvoval Strednú ekonomickú školu a Inštitút pre národné výbory. Pracovať začal v Calexe Zlaté Moravce a v Pozemných stavbách v Banskej Bystrici. V meste pod Urpínom pôsobil 16 rokov na Mestskom úrade a v rokoch 2006 až 2010 ako viceprimátor Banskej Bystrice.  V rokoch 1983 až 1990 bol riaditeľom Slovkoncertu. Robo Kazík hovoril, že „v každej mojej pesničke je kus môjho srdca“. Podľa umelca „radosť z hudby je skutočný liek“, ktorý si mohol každý dávkovať podľa svojej chuti.

Celkove nahral 18 albumov a viac ako 250 pesničiek, medzi nimi albumy ako napríklad Vráť sa mi, láska, Venované Vám, Toto sólo patrí nám, Srdce ti napovie, Vianoce, Jesenné lístie, Letná nálada, Na srdci mi hraj či Galatéka Roba Kazíka II. V roku 1968 založil s Karolom Duchoňom v Zlatých Moravciach bigbeatovou skupinu The Ice Boys (Ľadoví chlapci).

Robo Kazík sa stal známym najmä vďaka účinkovaniu v obľúbenej televíznej relácii Repete. Táto hudobno-zábavno-súťažná relácia sa vysielala každú nedeľu v 90. rokoch v Slovenskej televízii. Neskôr sa predstavil tiež v programe Martina Jakubca Repete – návraty po 10 rokoch. Roba Kazíka preslávili predovšetkým hity Toto sólo patrí nám, Marína, Raz tu, raz tam, Ja keď spievam slzy tečú i mnohé ďalšie.

Nejeden koncert absolvoval so spevákom Petrom Stašákom. „Dnes ma zasiahla veľmi smutná správa, môj výborný kamarát a dlhoročný kolega Robo Kazík odišiel. Ďakujem ti za nespočetné množstvo príjemných chvíľ. Odpočívaj v pokoji, kamarát môj!“ napísal spevák Peter Stašák pri ich spoločnej fotografii na svojej facebookovej stránke.

Robo Kazík bol ženatý, spolu s manželkou Marienkou mali dvoch synov.

ZDROJ: teraz.sk/ TASR
Foto: Spevák Robo Kazík, archívna snímka. TASR/Milan Kapusta