Trvanie: 05.05.2021
Miesto: Regionálne etnografické múzeum
Mesto/obec: Plovdiv
Štát: Bulharsko

 

Veľvyslanec Slovenskej republiky v Sofii Manuel Korček spoločne s veľvyslancom Českej republiky v Sofii Lukášom Kauckým, honorárnym konzulom Českej republiky Ivanom Sokolovom pred sviatkami pravoslávnej Veľkej noci navštívil 26. apríla 2021 na pôde Etnografického múzea v Plovdive výstavu Velikonoce v Bulharsku, Čechách a na Slovensku.  

Prezenčnú výstavu veľkonočných kraslíc zorganizovala pobočka Československého klubu T.G. Masaryka v Bulharsku s podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky.

Celkovo sa na výstave exponuje takmer 300 kusov veľkonočných kraslíc zdobených rôznymi technikami. Podľa predsedníčky pobočky ČS klubu T.G. Masaryka v Plovdive Jaroslavy Minčevovej na výstave nechýbajú exponáty s najtypickejšou technikou zdobenia batikovaním. Ide o techniku založenú na lineárnom voskovaní a farbení.

Zaujímavosťou je, že práve na východnom Slovensku sa zachovalo najviac spôsobov tvorby kraslíc. V súčasnej dobe sa používajú rôzne techniky výroby kraslíc a ich tvorcovia sa inšpirujú modernými dizajnovými prvkami, ornamentmi, ako aj tradičnými motívmi.

Tradícia zdobenia vajíčok v období Veľkej noci je vo všetkých troch krajinách stále živá. Vychádza zo starobylého zvykoslovia, v ktorom bolo vajíčko symbolom obnovujúceho sa života, jari, slnka, lásky a večnosti.

Výstava veľkonočných kraslíc bude v Etnografickom múzeu v Plovdive pre verejnosť prístupná do 10. mája 2021.

 

IVANA MARKSFELDOVÁ
konzulka