Hodnota nákupov pri platbe v hotovosti sa bude zaokrúhľovať tak, aby sa významne obmedzil obeh jednocentových a dvojcentových mincí. Zabezpečí to novela zákona o cenách, ktorú v utorok 2. novembra 2021 schválilo plénum Národnej rady SR hlasmi 79 zo 126 prítomných poslancov. Rezort financií zdôraznil, že jednocentové a dvojcentové mince naďalej zostanú zákonným platidlom.

Príjemcovia platieb aj po tom, ako sa zavedie povinné zaokrúhľovanie, budú naďalej povinní prijať pri platbách v hotovosti tieto mince. „Použitý spôsob zaokrúhľovania predstavuje neutrálny, spravodlivý spôsob pre obe strany, obchodníka aj kupujúceho,“ konštatuje MF. Mesačný náklad zaokrúhľovania predstavuje rozpätie 0 – 2 centy. Pri platbe do 5 centov sa navrhuje zaokrúhlenie nahor, na 5 eurocentov.

Zaokrúhli sa až výsledná cena nákupu, ak je platená v hotovosti. Ak by sa celý nákup platil napríklad platobnou kartou, výsledná platená cena sa nezaokrúhľuje. Pri kombinácii platieb sa bude zaokrúhľovať len suma hradená v hotovosti. Zaokrúhľovať sa bude len pri hotovostných platbách, pretože cieľom novely zákona je obmedzenie obehu mincí, ktoré súvisia s hotovosťou.

„Touto úpravou sa znížia náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, respektíve spracovanie jednocentových a dvojeurocentových mincí, dôjde k zjednodušeniu vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku a aj k pozitívnemu efektu na životné prostredie znižovaním použitia obalového materiálu a počtu prepráv týchto mincí,“ tvrdí rezort financií.

Slovensko tak nasleduje niektoré krajiny eurozóny, ktoré sa pre takéto riešenie rozhodli na národnej úrovni s tým, že jednocentové a dvojcentové mince naďalej zostanú zákonným platidlom až do ich zrušenia Radou EÚ po porade s Európskym parlamentom a Európskou centrálnou bankou (ECB) na úrovni eurozóny.

Účinnosť zákona sa na základe pozmeňujúceho návrhu z výborov posunula z 1. januára 2022 na 1. júla 2022, teda o šesť mesiacov, aby sa vytvoril dodatočný časový priestor na nastavenie softvérov registračných pokladníc.

ZDROJ: teraz.sk